Нови сцени в Музея на восъчните фигури във Велико Търново

2

Сцените са от Средновековието и царуването на династията на Асеневци

Нови сцени от Средновековието и царуването на династията на Асеневци показва музеят на пластичните фигури във Велико Търново по проектът „Разширение на "Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов".

Мултимедийният посетителски център „Царевград Търнов“, популярен като „музей на восъчните фигури“, е разположен в близост до хълма Царевец, в самото сърце на старопрестолния град. В него, под формата на скулптури и стенописи са представени исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство. Визуализира се живота на различните социални слоеве в средновековното българско общество – владетели, духовенство, болярска и войнска прослойка, занаятчии.

Посетителите могат да се докоснат до богатата история на Търновград като символ на царственост, войнска слава и духовна мощ.

Посетителският център съдържа 29 скулптурни фигури, разположени на два етажа. Автор на концепцията за представяне на исторически личности е скулптoрът Борис Борисов. Пресъздадени са сцени от българското средновековие и най-вече величието на Търновград през царуването на династията Асеневци.

Посетителите могат да видят и фигурите на цар Калоян и цар Иван Асен II. Концепцията на музея е развита в няколко основни направления – представяне на царската и на войнската слава, на духовността – развитието на книгите, на зографството и занаятите. Изключително интересна е сцената, представяща пленяването на Балдуин Фландърски от цар Калоян.

Изграждането на Мултимедийния посетителски център е част от проекта “Подобряване на туристическите атракции и свързаната с тях инфраструктура в община Велико Търново” по ОП “Регионално развитие” 2007 -2013, на стойност 6 750 000 лв.

РАБОТНО ВРЕМЕ:

Понеделник

12:30 – 18:30ч. (последен вход) през летния сезон (април-септември)

12:30ч. – 17:30ч. (последен вход) през месец октомври

12:30ч. – 17:00ч. (последен вход) през зимния период (ноември- март)

Вторник – Неделя

09:30 – 18:30 ч. (последен вход) през летния сезон (април-септември)

09:30 – 17:30ч. (последен вход) през месец октомври

09:30 – 17:00 ч. (последен вход) през зимния сезон (ноември – март)

Цени:

10 лева е цената на билет за възрастни.

Билетите за учащи и пенсионери са на цена от 5 лв.

Телефон за резервации и информация- 062/622 148

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари