Нови правила за ТЕЛК: Отчитат всяко увреждане, не само водещото

3
Не е обсъждано повишаване на таксата за медицински прегледи, каза здравния министър
Не е обсъждано повишаване на таксата за медицински прегледи, каза здравния министър

Не е обсъждано повишаване на таксата за медицински прегледи, каза здравния министър

Променят условията за изчисляване на временната трудова нетрудоспособност. Същественото в тази промяна е отчитане на всяко увреждане, не само на водещото. Процентите нетрудоспособност вече ще се събират, предаде NOVA.

"Предвижда се възможността освидетелстваните или неосвидетелствани граждани да имат право да заявяват преосвидетелстване извън случаите по чл.56, ал. 1 от Правилника за устройство и организация на работата на органите за медицинска експертиза и регионалните картотеки”. Това заяви здравният министър Асен Меджидиев след днешното заседание на Министерския съвет.

"Не се предвижда срок за това преосвидетелстване, защото има риск от допълнително забавяне на експертизата от ТЕЛК комисиите", уточни министърът.

"Не е обсъждано повишаване на таксата за медицински прегледи", каза в отговор на въпрос министър Меджидиев.

"Предстоят допълнителни решения на МЗ, за които са ангажирали и „Информационно обслужване”", каза той. „Ще има промяна и в ТЕЛК комисиите – много повече експерти ще могат да оценяват и да правят експертиза, да бъдат поставени крайни срокове за експертиза. Сред промените е и възможността родителите на деца до 12-годишна възраст ще могат да ползват болничен, когато детето е върнато от учебно заведение заради карантина.

Има промяна и за хората с психични увреждания в категорията, за която е нужен придружител", уточни служебният здравен министър.

За Националната програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип здравните власти очакват през 2026 година да има обхват 35%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари