Нови камери ще засичат средната скорост на движение

2
Такива камери ще има на пътя Русе - Бяла и Русе - Силистра
Такива камери ще има на пътя Русе - Бяла и Русе - Силистра Видео: Русе Медиа

Отнемане на предимство и несъобразена скорост са най-честите причини за катастрофи в Русенска област, съобщи ст.инпектор Стилиян Станев от сектор „Пътна полиция“-Русе.

За изминалите 6 месеца от началото на годината има регистрирани 451 пътни инцидента, от които 388 са тежки, предава Русе Медиа. Пострадали са 169 души, а 7 са загинали.

За изминалите шест месеца броят на нарушенията за превишена скорост е скочил почти двойно в сравнение със същия период за 2018 г. Тогава те са били близо 6500, а сега са почти 12 000.

Затова мерките срещу превишената скорост продължават, като най-засилен е контролът на пътя Русе-Бяла, който има 4 участъка с концентрация на ПТП.

Освен стационарната камера на Мидата, пътните полицаи следят за скорост и с мобилните камери на Русе, РПУ-Бяла, и РПУ-Две могили.

Предстои да бъде поставени и камери за средна скорост – на участък от 10 км ще се засича с каква скорост влиза и с каква излиза автомобилът от обхвата на камерите, след което ще се изчислява средната скорост за изминатото разстояние.

Такива камери ще бъдат поставени и на пътя Русе - Силистра. Очакват се само промените в Закона за движение по пътищата, тъй като в момента там не е регламентирано нарушение за средна скорост.

Сред тревожната статистика е и увеличеният брой на шофьори, които сядат зад волана след употреба на наркотици. В сравнение с миналата година те са се увеличили два пъти и половина – заловени са 43 дрогирани водачи.

Пътят Русе-Бяла си остава с най-много инциденти, като рисков участък е кръговото преди моста на Бяла. Най-честите катастрофи – 90 процента, са с румънци, които разчитат на навигацията, карат бързо и излизат от пътя, като се качват на „тортата“.

Положителна е тенденцията за намаляване на престъпленията на територията на Русенска област и увеличаване на разкриваемостта, коментира директорът на ОД на МВР - Русе ст. комисар Теодор Атанасов.

Близо 200 са по-малко регистрираните престъпления от началото на годината, а разкриваемостта се е увеличила от 28 % на 47 %. За радост липсват тежки умишлени убийства, блудства и изнасилвания. Традиционно най-многобройни са кражбите, макар и те да са намалели сериозно.

Телефонните измами от началото на годината са 12, а щетите са за 88 000 лв. – двойно по-малко от същия период на 2018 г. Предотвратени са били и четири опита за измами на територията на Гърция, с евентуални щети от 20 000 евро.

По-голямата част от потърпевшите са възрастни хора, които ползват банковите си спестявания. Банките са предупредени и сигнализират на полицията, когато пенсионери искат да теглят голяма сума пари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари