Новата мечта на българските гурбетчии

0
Българите, отиващи да работят в чужбина, вече масово избират Швейцария
Българите, отиващи да работят в чужбина, вече масово избират Швейцария

Българите, отиващи да работят в чужбина, вече масово избират Швейцария.

Алпийската държава вече е най-предпочитаната дестинация за нашенците, след като от 1 юни отпаднаха ограниченията за българите и румънците на местния трудов пазар. Швейцария предлага работа както за сезонни работници, така и за висококвалифицирани специалисти.

Има свободни позиции в селското стопанство, в строителството, търсят се и хигиенисти. Заплащането е повече от добро – между 4000 и 6000 швейцарски франка, а работодателите предлагат квартира и храна.

Подобни условия се предлагат и за детегледачки, като повечето семейства обещават 120 часа годишно уроци по немски или френски, както и 20 дни платен годишен отпуск. Условието е кандидатите да говорят английски. С предимство са онези, които знаят и френски или немски.

Търсят се и медицински сестри, като предлаганата начална заплата е 4000 франка. За лекари месечното възнаграждение е между 18 хил. и 26 хил. франка, установи проверка на в. „Труд“.

Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева коментира, че все още не може да се каже колко българи ще предпочетат да работят в алпийската държава. Подобни данни се очаквали в края на есента. Плугчиева не скри, че има повишен интерес и много запитвания от българи за работа.

Швейцария е запазила предпазна клауза по отношение на България и Румъния, в случай че имиграцията от двете страни превиши с 10% средната стойност за последните 3 години на 1 юни 2017 г. или най-късно на 1 юни 2018 г. Съветът на федерацията ще може да въведе нови ограничения на вътрешния пазар на труда, валидни до 31 май 2019 г.

Българи, заминали за Швейцария, предупреждават, че там животът е изключително скъп. Трудно е да се намери жилище под наем за по-малко от 1000 франка, здравната застраховка е 1/4 от заплатата, а цените на хранителните стоки и услугите са в пъти по-високи от тези в страната ни.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари