Нова версия на Омикрон затруднява PCR тестовете

2
Тази мутация се различава от обичайния Омикрон, като при нея липсва конкретен генетичен маркер
Тази мутация се различава от обичайния Омикрон, като при нея липсва конкретен генетичен маркер

Тази мутация се различава от обичайния Омикрон, като при нея липсва конкретен генетичен маркер

Учените идентифицираха нова версия на варианта на коронавируса Омикрон, която затруднява рутинните PCR тестове, съобщава "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

Тази мутация се различава от обичайния Омикрон, като при нея липсва конкретен генетичен маркер, който позволява PCR тестовете да се използват като готово средство за регистриране на щама на коронавируса. Така лабораториите не могат да са сигурни дали това е Омикрон или не, освен ако не използват геномно секвениране.

Изследователите от Лондонския институт по генетика посочват, че е твърде рано да се каже дали новата мутация на Омикрон ще се разпространи като стандартния щам, но смятат, че тъй като тя се различава генетично може да се държи по различен начин.

Новата версия е идентифицирана първоначално сред геномно секвенираните проби, изпратени през последните дни от Южна Африка, Австралия и Канада, но трудността при откриването ѝ означава, че тя вече може да се е разпространила по-широко по света.

Друго голямо неизвестно е как се е появила новата мутация. Въпреки че засега я приспадат към щама Омикрон, тя се различава генетично в достатъчна степен, за да бъде квалифицира като нов „вариант, пораждащ опасения”, ако се окаже, че се разпространява бързо.

Тревожно е, че в толкова кратък период последователно са идентифицирани два варианта - ВА.1 и ВА.2, със споделени мутации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари