Нова технология за ваксиниране чрез използване на лазер

0
Целта им не е да намерят решение на проблема, свързан с фобията към инжекциите
Целта им не е да намерят решение на проблема, свързан с фобията към инжекциите

Нова технология за ваксиниране чрез използване на лазер може да изпрати в историята инжекциите, съобщи списание "Сианс е авнир", цитирано от БТА. 

Учени прибягнали до лазерна технология, за да може мишки да бъдат ваксинирани срещу меланома. Същата технология е използвана в естетичната хирургия и дерматологията, за да се заличат белези и татуировки.

Понастоящем ваксината се инжектира с игла, която пробожда дермата и "освобождава" инжекционния разтвор в хиподермата или даден мускул. Получава се нещо като късо съединение между дермата и нейната плътна мрежа от дендритни клетки. Те са изключително ефикасни "часовои" на имунната система, обясняват учените.

Целта им не е да намерят решение на проблема, свързан с фобията към инжекциите, а да се опитат да използват тези клетки, за да се усили имунният отговор. Тази роля обикновено изпълняват адювантите. Затова учените прибегнали до лазер, който позволява генериране на микропори във външния слой на епидермиса. 

Остава инжекционният разтвор да бъде приложен във взета за мишена от лазера зона, за да се инициира имунният отговор. Стратегията позволи да бъдат замесени прословутите дендритни клетки, които се оказаха много ефикасни. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари