Нова специалност в Русенския университет привлича интереса на кандидат-студентите

0
310 студенти вече са приети в Русенския университет след предварителното записване
310 студенти вече са приети в Русенския университет след предварителното записване

Русенският университет приема студенти по 49 специалности в 23 професионални направления през новата академична 2018/2019 година.

Това съобщи днес ректорът на висшето училище чл.-кор. проф. Христо Белоев, предаде БТА. 

Общо около 310 студенти вече са приети в Русенския университет след предварителното записване. По думите на Белоев семестриалните такси във висшето училище са едни от най-ниските в страната. 

Ректорът обясни, че местата в разкритата за новата учебна година специалност "Софтуерно инженерство" са запълнени още при предварителното записване на студентите. По тази причина ще бъдат отпуснати допълнителни бройки. 

"Оказа се, че не сме сгрешили в преценката и това е много привлекателна специалност", каза Белоев. 

Голям е интересът и към "Медицинска сестра", "Акушерка", "Кинезитерапия", "Компютърни системи и технологии", "Предучилищна и начална училищна педагогика" и "Социални дейности".

Белоев коментира, че е много голямо търсенето на инженери от страна на бизнеса, но за кандидат-студентите тези специалности не са от най-предпочитаните. 
По повод на очакванията броят на кандидат-студентите да бъде по-малък от обявените места в българските университети и че в някои специалности кандидатите биват приемани с минимален бал, Белоев заяви, че във висшето училище в Русе не се прави компромис с качеството на обучението и приетите, които не са добре подготвени, не успяват. Например, около половината от студентите в инженерните специалности в Русенския университет, отпадат още след първи курс.

Белоев каза още, че Русенският университет държи на своя имидж и няма да си позволи нелоялна конкуренция като други висши училища, които са предлагали джипове, таблети и екскурзии. По думите му ценностите в образованието са съвсем други.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари