Нова фобия: Страхът да останеш без интернет

0
Тази фобия има реални телесни симптоми, като силно сърцебиене, изпотяване, световъртеж, главоболие, гадене
Тази фобия има реални телесни симптоми, като силно сърцебиене, изпотяване, световъртеж, главоболие, гадене

Тази фобия има реални телесни симптоми, като силно сърцебиене, изпотяване, световъртеж, главоболие, гадене

Натрапчив страх, неконтролируема тревожност, социална изолация. Все повече хора страдат от някакъв вид фобия, която променя модела им на поведение и значително влошава качеството на живот. Изпадайки в паническо състояние, те изпитват реални телесни симптоми като силно сърцебиене, изпотяване, световъртеж, главоболие, гадене. И дори да осъзнават, че проблемът е психологичен, трудно могат да се справят с него.

TrafficNews.bg цитира психиатъра д-р Веселин Герев, който разказва за най-често срещаните фобии, на какво се дължат и как да се справим с тях.

Страхът да останеш без връзка с интернет е една от модерните фобии, която засяга все повече хора. Оказва се, че потърпевшо е основно т.нар. поколение Z, пребиваващо до голяма степен в мрежата. Проблемът е най-широко разпространен в западните общества, където хората се капсулират. Покрай пандемията от COVID-19 реалните контакти са ограничени още повече и се пренасят изцяло във виртуалното пространство.

„Описани са случаи на зависимост към интернет, които включват между 17 и 19 часа престой в мрежата. Използвайки тази „спасителна сламка”, за да контактува с външния свят, човек започва да изпитва фобия да не му спре интернетът, независимо на какво устройство работи”, посочва д-р Веселин Герев.

В практиката си той има случай на 17 ставания през нощта за проверка на връзката с интернет. Този пациент постоянно играел игри и буквално живеел в социалните мрежи. Това изнервило близките му и го принудило да монтира компютрите си в мазето и да се изнесе от дома.

„Това е една типична фобия. Тя е свързана с натрапчиви мисли и страхове и постоянни проверки има ли мрежа, или няма. И това до такава степен обсебва човека, че за него друг тип живот няма. Той не излиза навън, а си поръчва храна, битови консумативи и всичко необходимо изцяло по интернет. Лаптопът и мобилният телефон са начинът за връзка с външния свят и оттам идва трескавият страх да не се загуби тази връзка. Разбира се, тук става въпрос за една тотална психопатия. Човек загубва възможност да контактува реално и за него всички проблеми са свързани с виртуалното им разрешаване”, обяснява специалистът.

И дава пример с програмисти и компютърни специалисти, за които загубата на интернет в рамките на повече от 15 - 20 минути е много сериозен проблем и ги вкарва в напрежение. За съжаление обаче, все повече българи използват мрежата не само за работа, но и за игри и залагания. Особено притеснителна е засилващата се зависимост към виртуален покер.

„Постоянно се следят резултати. Имам клиент, който работи едновременно с шест компютъра. И при него най-големият проблем е загубата на интернет и той се е подсигурил три пъти – с кабел и два мобилни оператора, за да не остане без мрежа. Това е болестта на съвремието”, казва психиатърът.

Той посочва и ситуацията в Украйна, където заради войната има затруднение с връзките, наземните комуникации не работят. Там комуникацията с близки и познати, разпръснати из целия свят, се осъществява през платформите за аудио- и видеовръзки. И оставайки без интернет, хиляди украинци са изпаднали в паника.

„Нова модерна болест – зависимост към социалните мрежи, няма лечение. За съжаление и засегнатите ще стават все повече, защото животът от реалността се измества във виртуалното пространство”, категоричен е д-р Герев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    123
    чекиджийска фобия. секва порното.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари