Нов закон за храните ще е с по-строги правила

0
Ще има нови изисквания за транспортните средства, които превозват хранителни продукти
Ще има нови изисквания за транспортните средства, които превозват хранителни продукти

По създаването на съвсем нов Закон за храните работят Министерството на земеделието и храните, съвместно с българската индустрия и производителите.

„Настоящият Закон за храните е изработен и приет през 2003 г. и е променян много пъти. Необходимостта от нов закон за храните се обуславя от непълноти в действащия закон, както и нуждата от нова философия и архитектура, която да съответства на европейските принципи", каза доктор Илиян Костов – съветник на министъра на земеделието и храните, цитиран от БНР.

По думите му новият закон, ще доведе до опростяване на правната рамка. Ще бъде регламентирана и онлайн търговията с храни.

В проекта на закона за безопасност на храните има специален текст, който гласи, че само търговци, които имат регистрирани обекти за търговия с храни, имат право да упражняват търговия с храни от разстояние. По думите на Костов, целта на това е да се проследят доставките, за да има сигурност, че когато тази храна бъде доставена, тя идва от съответния склад или обект, който е регистриран, и в него се продават или съхраняват храни.

Нови изисквания ще има и за транспортните средства, които превозват хранителни продукти, добави още той.

„Успоредно със Закона за храните се работи и по Закон за хранителната верига, в който ще бъдат записани текстове, които ще позволят на контролните органи по-ефективно да контролират нерегистрираните обекти за производство на храни, каза д-р Илиян Костов.

По думите му се работи и по оптимизиране на санкциите при нарушения. Ще се даде възможност и за създаване на Национален и консултативен съвет по храните към министъра, за да може да се координира държавната политика по безопасност и качество на храните.

Според д-р Костов новият закон може да влезе за разглеждане в парламента към началото на месец май.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари