Нов вариант на КОВИД се превръща в епидемия

0
Според проф. Кантарджиев, новият вариант "Ерис" не причинява тежко заболяване, но се разпространява по-лесно
Според проф. Кантарджиев, новият вариант "Ерис" не причинява тежко заболяване, но се разпространява по-лесно Видео: NOVA

Според проф. Кантарджиев, новият вариант "Ерис" не причинява тежко заболяване, но се разпространява по-лесно

"Ерис" е нов генетичен вариант на коронавируса, който е придобил епидемично разпространение. Не причинява тежко заболяване, но по-лесно се разпространява. През юли в САЩ има повече случаи на хоспитализация на хора с този вариант, отколкото през юни. Има малко повишаване в държавите, където има точно проследяване на болните. Няма кой знае каква заплаха за здравето на хората. В нашата страна още не е доказан. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на NOVA.

По думите му ваксините срещу Омикрон действат и за новия вариант. "Хубаво е да има реваксинация наесен. В световен мащаб се лекуват последиците от ковид, а не самия той. Епидемичната обстановка това лято е добра. Климатичните условия предполагаха много кърлежи и комари, но заболяванията от кръвосмучещи не са много повече от предната година", обясни той.

Според него много лекари са се научили как се вади кърлеж, а бум на лаймска болест няма. "Напиването на кърлежа, ако е 12 часа, не предава заболяването. Ако има рани или напукване по ръцете, кърлежът може да предаде хеморагична треска, така че да се получат сериозни усложнения. При многото валежи има сравнително неголямо увеличаване на лаймска болест и марсилска треска, това се дължи на антибиотиците. Нямаме повишаване на тези заболявания", посочи Кантарджиев.

Той сподели, че ентеровирусна инфекция се предизвиква обикновено в много горещи дни. "Това са чревни вируси, предизвикват висока температура и болки по мускулите и ставите. При децата е възможно да има и обрив - по дланите, по ходилата и в устата", разкри медикът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Уфффф,
    Па вий не измряхте ли с ковид-а, бе, Кантар? Време ви е, за коги чекоте?!!
  • 6
    1
    88
    Аре стига търси сензации и публичност!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари