Нов терариум в Русе

1

В Екомузей с аквариум бе показан новоизграденият терариум.

За видовете змии, които могат да бъдат видени и за тяхното отглеждане, разказа Венцеслав Петков, уредник в отдел "Природа" на Регионален исторически музей - Русе. Презентацията „Змиите – красивите непознати“ запозна присъстващите с начина на живот и местообитанията на влечугите, а след това присъстващите имаха възможност да се докоснат и до американски царевичен смок.

Идеята за създаването на Терариум се заражда още през 2013 г. след реализацията на проекта на Сдружение „Приятели на музея“ – „Змиите – красивите непознати“, подкрепен от Фондация „ЕкоОбщност“. Цел на проекта тогава е да повиши информираността, да съдейства за преодоляването на страховете и изграждане положителна нагласа на хората към змиите. 

Отделна зала в Екомузея показва 15 броя неотровни змии от четири вида. Царевичният смок, албинос, е змия, която е безобидна и се използва при срещите на уредниците от отдел „Приода“ с подрастващите за превъзмогване на насадени страхове. Мъжкият и женски зелен питон са едни от най-красивите змии в Терариума. Видът живее почти изцяло в короната на дърветата. Слиза от тях, само когато снася яйцата си. Показана е също Кенийската пясъчна боа, както и няколко индивида от вида Боа Констриктор.

Терариумите, в които са разположени змиите в Екомузея, са изградени в съответствие с изискванията на съвременната тераристика, българското и европейско законодателство. Спазени са всички изисквания за размер на местата за живот като за влечугите в Екомузея дори са направени по-големи по площ клетъчни единици. Всяка една от тях е снабдена с терморелета, които контролират температурата, поставени са нагряващи лампи и подово отопление. Създадени са и карантинни зони, в които змиите се местят при почистването на отделните терариуми. Всеки един от терариумите има уникален от останалите декор, направата на който е съобразена с реалните местообитания на съответния вид. Декорите са изработени от реставратора на русенския музей Даниел Кънчев.

Змиите се хранят в определен ден и час по два пъти в месеца. За тях има също и стриктно фиксирани периоди на ден и нощ (9 часа задължително е нощ, останалите са ден). Всички змии в Екомузея притежават набор от необходими документи и регистрации в Министерството на околната среда и водите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари