Нов мост над Дунав ще има най-рано след 4 години

1
Изграждането на втория мост при Видин-Калафат е продължило цели 12 години
Изграждането на втория мост при Видин-Калафат е продължило цели 12 години

За българската страна и регионалното министерство приоритет е третият мост над река Дунав да бъде отново при Русе-Гюргево, заяви министър Николай Нанков след срещата си с вицепремиера на Румъния Паул Станеску в Русе.

Той обаче предупреди, че новото съоръжение, ако бъде одобрено, може да стане факт най-рано след 4-5 години.

Нанков припомни, че изграждането на втория мост при Видин-Калафат е продължило цели 12 години.

Българското и румънското регионално министерство до един месец създават работна група, която логистично ще подготви трите възможни проекта за нов мост над река Дунав.

По думите на министър Нанков, трябва да се работи паралелно по трите проекта за строителство на нови мостове - при Силистра - Кълъраш, при Никопол - Турну Мъгуреле и при Русе - Гюргево, предава БНТ. За първите две места вече имало изготвени предпроектни проучвания.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: При Русе и Гюргево ще е третата точка, третият мост и може би от българската страна това е най-приоритетния като обективни предпоставки на база на транзитни товаропотоци, на база на факта, че е разположен на транспортен коридор. Споменах 10 до 15 % ръст на автомобилите на годишна база - говорим вече за 4 800 до 5000 тежкотоварни автомобила на Дунав мост Русе - Гургево на денонощие. Ако следваме само икономическата логика, мостът Русе - Гюргево е безспорен фаворит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари