Нов клас компютри, които могат точно да влияят на материята

0
Компютър, който работи на базата на водни капки
Компютър, който работи на базата на водни капки

Професорът по биоинженерство Ману Пракаш от Станфордския университет, е изобретателят на компютър, който работи на базата на поток от водни капчици. Пракаш и неговите ученици, работили по създаването на компютъра в продължение на почти едно десетилетие. Машината е идея, която хрумнала на ученияпо времето, когато  бил студент. Пракаш размишлявал и обмислял идеята как да бъде компютър, който не само да извършва изчисления, но същевременно и да влияе на материята.

„Нашата цел е да се изгради един съвсем нов клас компютри, които да могат точно да влияят на материята. Представете си, че докато се обработват изчисленията, преобразува се не само информацията, но в същото време се въздейства и на материята“ – казва Пракаш.

Компютрите, които ще манипулират материята, няма да се конкурират с традиционните компютри, понеже към момента не са достатъчно ефективни, но способността точно да манипулират напримертечни капчици могат да бъде от голямо значение за науките в областта на биологията или базирани на химически и промишлени процеси.

Компютърът на Пракаш използва магнитното поле, което действа като часовник,синхронизиращ движението на капките вода. Разработването на такъв часовник не е лесна задача. Той трябва да е лесен за употреба, като да има възможност за прецизно влияние върху много капкиедновременно. Ученият и неговият студент Георгиос Катсикис, създали вид плоскост, състояща се от малки железни тръбички затворени между две парчета стъкло. В средата поставили масло, а след това внимателно инжектирали капки вода, които били заредени с наночастици. Чрез манипулиране на магнитното поле успели да контролират движението на капките вода. Наличието или отсъствието на капкитев дадено място е еквивалентно на 1 и 0 в двоичния код. По този начин учените доказали, че чрез промяна на разположението на тръбичките може да се имитира всякакъв вид традиционна логическа схема. Катсикис твърди, че компютърът е в състояние да пресъздаде всички възможни „булеан“схеми.

Младият учен добавя, че в момента „водната интегрална схема“ е с размер, колкото половин пощенска марка, но той може да бъде още допълнително намален. Ако вземем под внимание факта, че е възможно едновременно да бъдат манипулирани милиони капчици, то цялата система става изключително мащабна. Интeгралната схема може да бъде многократно намалявана, а благодарение на работата на все повече и все по-малки капчици, може да се увеличи броят на едновременно извършваните операции.

Пракаш смята, че в близко бъдеще създаденият от него и екипа му компютър ще намери своята роля в биологични или химически лаборатории, в които всяка капка ще съдържа различни химически съединения и дори ще извършва сама тестовете.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари