Носят ли съдебна отговорност лекарите, които ваксинират?

3
Лекари в Германия започнаха да получават писмени "Уведомления за съдебна отговорност"
Лекари в Германия започнаха да получават писмени "Уведомления за съдебна отговорност" Снимка: Hendrik Smidt/dpa/picture alliance

Лекари в Германия започнаха да получават писмени "Уведомления за съдебна отговорност"

В тях се твърди, че медиците могат да отговарят по съдебен ред за нанесени вреди от ваксините. Какво се крие зад тази акция?

От няколко месеца вече лекари, които ваксинират срещу Ковид, са обект на атаки от страна на различни хора, отричащи пандемията, както и от антиваксъри. Освен заплахи, хули и доноси вече се използва и друг похват: на лекарите се разпращат „експертни оценки“, в които се съобщава, че медиците носели съдебна отговорност за евентуално нанесени вреди от ваксината, пише Дойче Веле

Организацията „Медици и учени за здраве, свобода и демокрация“ (MWGFD) също е изготвила писмо, което разпраща на лекари и ръководители на здравни служби, училища и общини в Германия. Документът, който не е подписан лично, е озаглавен „Уведомление за лична съдебна отговорност“.

Юридически нонсенс, а съдържанието е повече от съмнително

Дори самото заглавие „Уведомление за отговорност“ звучи абсурдно, защото само определени държавни служби и здравни каси имат право да издават подобни уведомления, при това само за дължими данъчни или социални плащания. Във въпросния памфлет четем по-нататък и следното: „С настоящето писмо Ви напомняме, че носите лична отговорност за вреди, ако поставяте на Вашите пациенти някоя от генно базираните ваксини срещу Ковид-19“.

Източник на информацията не е посочен, което не изненадва, като се има предвид това, че съдебната отговорност е строго регламентирана законодателно: във втората поправка на Закона за защитата от инфекции се казва ясно, че при всички здравословни вреди, причинени от ваксиниране срещу коронавируса, може да се предявява иск за обезщетение. Мярката е общовалидна за цяла Германия. В такъв случай държавата е длъжна да плати лечението на засегнатия, а също така и пенсия, ако това се окаже необходимо.

Докъде се простира отговорността на лекаря?

Това обаче не означава, че лекарите не носят никаква отговорност: ако например сгрешат дозата от ваксината, объркат я с друга, или не преценят правилно рисковете, свързани с предходни заболявания, те носят отговорност за това – както впрочем и при всяко друго лечение.

Германският лекарски съюз съветва по този повод членовете си да се придържат към препоръките на Постоянната комисия по ваксинациите (STIKO), които служат за стандарт в бранша. Друга препоръка към лекарското съсловие е да информират най-подробно пациентите преди ваксинация за възможните рискове и странични ефекти, както и по възможност да искат писмено съгласие от пациента, че желае да се ваксинира.

Съмнителни изследвания, анонимни източници

В писмото на MWGFD се твърди още, че ваксините са ненужни, неефикасни и дори опасни. Като аргумент се посочват основно непотвърдени изследвания или анонимни източници. Въпросната организация и преди e била уличавана в разпространение на фалшиви информации – последното „научно изследване“, финансирано от въпросния съюз, беше оттеглено от специализирано списание заради „масивни методически и съдържателни грешки“.

Няколко месеца след основаването на съюза му беше отнет статутът на организация с идеална цел, заради това, че не преследва целите, записани в устава му, а изцяло политически. Това решение междувременно беше потвърдено и от Федералния финансов съд в Мюнхен, който е най-висшата съдебна инстанция по данъчните и митническите спорове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари