Нощта на литературата се проведе в пет "читателски гнезда"

0
Текстове на Елиас Канети звучаха в Нощта на литературата в Русе
Текстове на Елиас Канети звучаха в Нощта на литературата в Русе Видео: БГНЕС

Текстове на Нобеловия лауреат за литература Елиас Канети, роден в Русе, звучаха в Нощта на литературата в родния му град. Въпреки че инициативата е насочена към съвременни европейски автори, чиито творби са издадени след 2000 г., русенци са поискали специално разрешение да включат и творбите на Канети. Това се прави във връзка със 120-ата годишнина от рождението на писателя.

В Русе Нощта на литературата се проведе в пет "читателски гнезда" – места, където хората се събираха, за да слушат на всеки половин час откъси от европейски литературни творби. И петте места бяха нетрадиционни – беседката в парка на пл."Батенберг", Вазата в Парка на младежта, културен център "Буда Хаус", ресторанта на брега на Дунава "Понтона" и дом "Канети", където някога е била търговската къща на фамилията на писателя. Сред посетителите на Нощта на литературата имаше хора от различни поколения, които си вземаха флаери и събираха печати от петте "гнезда", които са посетили.

Ползата от инициативата е, че нетрадиционни места се припознават като места за култура и изкуство, а отделно общността се приобщава към творчеството на съвременните европейски автори, сподели директорът на Регионална библиотека "Любен Каравелов" Теодора Евтимова. А актрисата Людмила Петрова изрази надеждата си, че това ще насърчи четенето най-вече сред младите хора.

"С каквото и да се занимава човек, минавайки покрай едно такова място, може да бъде привлечен, макар и за малко, а след това, ако му хареса, да потърси това и прочете самата книга. Нощта на литературата е много полезна за всички и се радвам да участвам в нея", каза още актрисата.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари