НОЩ: Ще има локални мерки срещу разпространението на КОВИД-19 в страната

0
Следващата седмица се очаква Европейската агенция по лекарствата да излезе с решение за ваксината на „Янсен“
Следващата седмица се очаква Европейската агенция по лекарствата да излезе с решение за ваксината на „Янсен“ Снимка: БГНЕС/архив

"В последните 14 дни се наблюдава тенденция за плавно покачване на числата както на заболеваемостта, така и на заетостта в лечебните заведения" 

Това каза на брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, цитиран от БНТ.

По думите му обаче се отчита и положителната тенденция спрямо броя на излекуваните и броя на новорегистрираните случаи.

1154 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 19% от направените 6182 теста. В болница се лекуват 5093 пациенти, от които 425 са в интензивни отделения. През последното денонощие са ваксинирани 4397 души и така общият им брой на поставените дози става 248169.

Ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вариант на коронавируса – британския. Вчера на заседанието при премиера Бойко Борисов проф. Тодор Кантарджиев е потвърдил това.

„Увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но най-вече именно на високата възприемчивост на заразяване с този вирус", обясни здравният министър.

Обмисля се въвеждане на локални мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас, каза още на брифинга проф. Костадин Ангелов. Причината за това е голямата разлика в заболеваемостта в отделните области.

„В Област Кюстендил имаше заповед за носене на маски на открито от гражданите. На влизане в лечебните заведения се извършва термометриране на хора и антигенни тестове. Анализираме дали тези мерки дават резултат“, обясни той.

Доц. Ангел Кунчев припомни, че днес щабът в Бургас взе решение да отмени плановата дейност и плановия прием в една от болниците.

"Според нас това е правилно решение. Дори препоръчвам и на другите щабове, специално в Кюстендил, Враца, Плевен, София-град, също да обмислят подобни действия. Там, където има много лечебни заведения, както е в София, не е задължително да важи за всички болници, но е необходимо за тези, които са натоварени, тези, които в момента поемат най-голямата тежест. Основната причина за покачването на случаите е британският вариант на вируса, чийто процент продължава да расте във всички проби в Европа, но след него идва южноафриканският вариант, бразилският, има неприятни съобщения за нигерийския вариант, рано е да кажем какво са характеристиките им, рано е да се плашим. Когато някой ни обвинява в създаване на страх и на психоза нека си дава сметка какво е другото - да мълчиш и да не кажеш истината тогава, когато тя е най-необходима", добави главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 000, което отрежда на страната ни 18-о място в ЕС и 5-о място на Балканския полуостров.
Най-засегнатата страна в момента е Чехия, ако наложим нейните данни върху нашите, ако имахме нейната заболеваемост, ние днес трябваше да имаме 12 015 нови случая. Това е възможно да се случи и в България",
допълни доц. Ангел Кунчев.

По думите му с подобна заболеваемост са и други страни като Словакия и Малта.

"Дали ще достигнем такива върхове в тази трета вълна или не зависи изцяло от поведението на всеки един, дали продължава да счита, че това е опасност и да спазва мерките или не. Има доста голяма разлика в заболеваемостта в отделните региони, в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище 26 на 100 000", отбеляза доц. Ангел Кунчев.

Към момента около 250 000 души са ваксинираните у нас. 41 000 са получили втора игла. Това съобщи проф. Красимир Гигов, председател на ваксинационния щаб у нас.

Към момента са ваксинирани около 30 000 служители, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности, 26 000 лекари, 16 000 специалисти по здравни грижи, 11 000 преки участници в подготовката и осъществяването на изборния процес.

Във ваксинационната кампания вече активно участват и общопрактикуващите лекари - около 45 000 са ваксинираните от тях.

Ваксинационният процес ще продължи с пристигането на нови дози ваксини у нас, категоричен е проф. Гигов.

Следващата седмица се очаква Европейската агенция по лекарствата да излезе с решение за ваксината на „Янсен“. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг.-фарм. Богдан Кирилов.

Ако решението е положително, се очаква доставките да стартират от април. Ако получи зелена светлина за употреба, ваксината на „Янсен“ ще бъде първата еднодозова ваксина.

Днес Европейската агенция по лекарствата трябва да публикува информация и за старт на официалната оценка на документацията на руската ваксина „Спутник V“. Европейската комисия е готова да даде разрешение за употребата ѝ, ако ЕМА излезе с положително становище, увери Кирилов. България също е в готовност да започне да прилага и тази ваксина.

Ваксинираните от общопрактикуващите лекари са около 45 000 граждани, но за съжаление тази бройка е абсолютно недостатъчна, тъй като в една практика е поставян горе-долу по един флакон, който е 10-11 дози. Това съобщи зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Нашето желание е този процес да бъде ускорен във връзка с това, че ваксината на "Астра Зенека" е най-удобна като логистика за нашите практики, както и да бъдат насочени по-големи количества с цел да бъдат обхванати рисковите групи от населението“, обясни д-р Брънзалов. Тези хора чакат от много време за ваксина, голяма част от тях почти година не са излизали навън, не са виждали внуците и децата си, подчерта той.

„Нека следващите седмици се сложи акцент точно на тези хора, защото те са най-уязвими“, допълни д-р Брънзалов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Докато пеех вчера в стаята, някой счупи с камък прозореца, за да чува по-добре.

Харесай Дунавмост във Фейсбук