Нощ на прилепите в Исторически музей - Русе

0

На 02 октомври (петък) от 16:00 ч. В Лапидариума на Регионален исторически музейРусе ще се отбележи за деветнадесети път Международната нощ на прилепите.

Организатор на събитието е Регионален исторически музейРусе, а партньори са Пещерен клуб „Приста” – Русе, Арена Медия – Русе и Българското дружество за защита на птиците – Русе.

Националната кампания се организира с финансовата подкрепа на Мобилтел и Сдружение „Зелени Балкани”.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на EUROBATS и се провежда в България от 1998 г., благодарение на Центъра за изследване и защита на прилепите (ЦИЗП) към Националния природонаучен музей (НПМ-БАН). Национален координатор на кампанията тази година е Сдружение "Зелени Балкани".

 Първата Нощ на прилепите е проведена през 1990 г. във Франция и Полша, впоследствие се включват всички европейски страни, а през 2012 г. към нея се присъединяват САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан, с което тя надхвърля мащабите на стария континент и се превръща в международна. 

Регионален исторически музей - Русе ще провокира интереса на публиката към тайнствения живот на прилепите с открит урок по връзване на възли и начини за осигуряване при работа с въже, практическо занятие с възможност за спускане по въже (тролей), боди арт - изрисувани лица на деца от деца-художници, работилница за рязане, оцветяване и връзване на домино - силует на прилеп, прожекция на филм "На гости в мрака" с презентация за прилепите и накрая след залеза на слънцето демонстрация - работа с детектор за ултразвук.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари