Норвегия строи подводни магистрали

1
Реализирането на този проект ще съкрати наполовина времето за пътуване из страната
Реализирането на този проект ще съкрати наполовина времето за пътуване из страната Видео: Tech Explorers

Норвегия е страна, известна със своите фиорди, които са впечатляващо красиви, но са цяло предизвикателство за стандартния норвежец, който трябва да разчита на фериботи, за да прекоси с колата си многобройните протоци.

Именно заради това, местното правителство планира амбициозен проект за изграждането на подводни мостове, които да свързват повечето от фиордите в страната, информира OFFNews.

Тези „потопени плаващи мостове“ са на практика подводни тунели, в които ще могат да се движат коли и камиони. Иновативното в случая е, че те няма да лежат на дъното, тъй като някои участъци са твърде дълбоки. Вместо това, инженерите смятат да позиционират тунелите на 30 метра под повърхността, окачвайки ги на плаващи понтони. Където е възможно, конструкцията ще бъде укрепена с метални въжета за дъното, което ще донесе повече стабилност. Идеята е да има две успоредни тръби, по една за всяка посока на движение.

Разбира се, очакват се и проблеми. Изданието Inhabitat пише, че този проект е уникален, което означава, че екипът от дизайнери и инженери ще трябва да се справи с доста трудни тестове, преди да започне строителството. Така например, не е ясно как понтоните ще се справят с приливите/отливите, теченията и вълните. Защо тогава не се построят нормални мостове?

Проблемът е, че фиордите са твърде широки и твърде дълбоки, се казва още в публикацията на Inhabitat. В комбинация със скалистия ландшафт и суровите метеорологични условия, нормалният окачен мост просто не би издържал. От норвежкия военноморски флот също не са съгласни да се изграждат мостове, тъй като те биха затруднили плаването през фиордите.

Все още не е известно колко плаващи мостове планират властите в Норвегия, но от правителството са одобрили колосална инвестиция в размер на 25 млрд. долара за проекта, който трябва да бъде завършен през 2035.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари