ДПС предложи промяна в швейцарското правило за пенсиите

0
Движението изпревари всички за замразяването на максималния осигурителен доход на 3000 лв.
Движението изпревари всички за замразяването на максималния осигурителен доход на 3000 лв. Снимка: Dunavmost

Движението изпревари всички за замразяването на максималния осигурителен доход на 3000 лв.

Дебатите по закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. обещават да бъдат интересни, след като ДПС постави на масата няколко любопитни предложения за промени. Парламентарната група на движението първа внесе предложения преди второ четене на ключовия бюджет, от който зависят пенсиите и осигуровките, отбелязва вестник СЕГА.

Групата от 13 депутати облича в законов текст дилемата какво да се прави с юлското увеличение на пенсиите, за което отсега е ясно, че няма как да догони поскъпването от последните месеци. Както е известно, осъвременяването на пенсиите се прави по швейцарското правило - с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

ДПС предлага тази година това правило да се промени, като се даде превес на инфлацията. Така осъвременяването трябва да стане с 25% от ръста на средния осигурителен доход и със 75% от ръста на инфлацията. В момента предвиденият по обичайния текст на Кодекса за социално осигуряване процент е 6,1 от 1 юли.

Управляващите говорят усилено, че търсят варианти за допълнително увеличение - например през различни форми на преизчисление, така че да не се стигне до намаляване на доходите на възрастните след края на ковид добавките. Добавките са разчетени до края на юни. Конкретни идеи обаче не са споделяли.

ДПС изпревариха и всички останали с предложение за замразяване на максималния осигурителен доход на 3000 лв. Миналата седмица в пленарната зала намерение да направят такова предложение обявиха "Демократична България", които после положиха големи усилия да убедят обществеността, че това не представлява противоречие с желанието на вицепремиера Асен Василев увеличение на 3400 лв. да има още от 1 април. На позицията на ДБ са и "Има такъв народ".

След като осигуровките на земеделските стопани бяха една от горещите теми на първото четене на законопроекта, ДПС правят и обичайния си ход да предложат по-малко увеличение от заложеното в първоначалния проект. Вместо изравняване на минималния осигурителен доход за тази категория осигурени с минималната заплата от 710 лв., движението предлага той да се повиши само до 460 лв., а за самоосигуряващите се предлага 650 лв. минимален праг вместо 710 лв., както иска правителството.

ДПС се сеща и за една от помощите, изплащани от НОИ, която от години не е увеличавана - при смърт на осигурено лице. Правителството предвижда тя да остане в стария си размер от 540 лв., а ДПС предлага да се увеличи на 600 лв.

Движението повдига и тема, която е болна за работодателите, но не стои на дневен ред за управляващите - първите три дни на болничния. Всички национално представителни бизнес организации изтъкнаха в становищата си по бюджета, че не са съгласни за поредна година "временната" мярка те да плащат първите три дни от болничния да им тежи. ДПС предлага този текст да отпадне, което означава първите три дни да се поемат от НОИ, като обезщетението се повиши на 80% от осигурителния доход, а не 70%, както е сега. Сега НОИ плаща в този размер след третия ден на болничния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари