Нобеловата награда за учените, открили вируса на хепатит C

0
Заради пандемията наградните церемонии в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха отменени, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и икономика ще получат отличията си у дома, а не в Стокхолм
Заради пандемията наградните церемонии в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха отменени, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и икономика ще получат отличията си у дома, а не в Стокхолм Снимка: БГНЕС/архив

Нобеловата награда по физиология и медицина отива при Харви Дж. Олтър, Майкъл Хотън и Чарлс М. Райс за откриването на вируса на хепатит C

Към момента на обявяването на наградата Майкъл Хотън все още не е знаел, че е спечелил, съобщиха на пресконференцията на Нобеловия комитет, цитирани от БТА. Другите двама лауреати също не са очаквали новината и са били изненадани да я чуят, отбеляза водещият на церемонията.

Откритията на тримата са спомогнали да се открие причината за преноса на хепатит по кръвен път след откриването на вирусите на хепатит А и B и да бъдат създадени кръвни тестове и лекарства, които са спасили милиони животи, обясняват от Нобеловия комитет.

Първият пробив в борбата с тази болест е откриването на хепатитите А и B; но дори след идентифицирането им учените откриват, че голям брой пациенти развиват болестта след преливне на кръв. С работата си в US National Institutes of Health Харви Дж. Олтър и екипът му показват, че кръв от заразени с хепатит по този пациенти може да пренесе болестта и върху шимпанзета и откриват съществуването на неизвестна досега форма на болестта.

Майкъл Хътън, с работата си във фармацевтичната компания Chiron, идентифицира това, което познаваме като вируса на хепатит C. Чарлс М. Райс, тогава учен във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, успява да открие неизвестен преди регион в генома на вируса, който обяснява как той може да доведе до хронична болест.

Кои са тримата лауреати

Харви Олтър е американец, работил в National Institutes of Health – държавната научна агенция на САЩ за биомедицински изследвания. Майкъл Хътън е британец, който в момента работи в Университета на Албърта в Канада. Чарлс Райс е американец, който до 2018 г. е бил директор на Центъра за изучаване на хепатит Ц в Университета "Рокфелер".

Наградите тази година

"През март и април се безпокояхме, че дори няма да успеем да изберем лауреати", каза Ларс Хайкенсен, изпълнителен директор на Нобеловата фондация пред ДПА. Фондацията управлява средствата, оставени от учредителя на наградите, чието име носи.

"Ние сме символ на науката, на мира – това са неща, които са много важни сега" – продължи той.

Лауреатите тази година ще получат по-големи парични премии. За всяка награда са предвидени 10 милиона крони (1.1 милиона долара), в сравнение с 9 милиона крони предишните години.

Заради пандемията наградните церемонии в Осло и Стокхолм през декември ще са скромни. Банкетите бяха отменени, а лауреатите за медицина, физика, химия, литература и икономика ще получат отличията си у дома, а не в Стокхолм.

Ограничен брой гости ще бъдат поканени на церемонията на награждаване на Нобеловия лауреат за мир в Осло, макар че още не е ясно дали самият награден ще присъства. През следващите дни ще бъдат обявени наградите за физика, химия, литература. Нобеловата награда за мир ще бъде обявена в петък, 9 октомври, в Осло. Икономиката, която не е сред оригиналните награди, е на 12 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари