НКЖИ обяви проект за интермодален терминал в Русе

3
Държавната компания ще внедрява и система за безопасност в жп участъка Русе – Каспичан
Държавната компания ще внедрява и система за безопасност в жп участъка Русе – Каспичан Снимка: НКЖИ

Държавната компания ще внедрява и система за безопасност в жп участъка Русе – Каспичан

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ публикува предварителна информация за два проекта, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Става въпрос за изграждането на интермодален терминал в Русе, както и внедряване на система за безопасност ERTMS, ниво 2 в жп участъка Русе - Каспичан. Общата прогнозна стойност на двата проекта е над 241 млн. лв. без ДДС.

Въпросните обявления са публикувани в Регистъра за обществени поръчки във вторник – 13 декември. Останалите транспортни проекти – новият подвижен състав за БДЖ – все още остават да чакат своето време, но и те най-вероятно ще бъдат стартирани от Министерство на транспорта, информира Economic.bg.

Припомняме, че зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски съобщи през ноември в ресорната комисия в парламента, че всички поръчки, свързани с проектите по ПВУ ще бъдат обявени през средата на декември. На заседание на комисията миналата седмица пък членовете се притесниха, че ако процедурите не бъдат обявени навреме, то парите по втория транш може да се забавят. Народните представители бяха изключително разочарова и от факта, че транспортният министър Христо Алексиев отлага изслушванията и блиц контрола пред депутатите.

Какво означава обявлението за предварителна информация?

Според Правилата за възлагане на обществени поръчки на ЕС целта на подобно предварително обявление е да представи информация за бъдещата обществена поръчка. То най-често се публикува между 35 и 12 месеца преди пускането на търга. След подобно обявление срокът за подаване на оферти може да бъде съкратен.

Подобни обявления подлежат и на публикуване в Официален вестник на Европейския съюз. Те са изпратени за публикуване на 8 декември, става ясно от документацията.

Интермодалният терминал в Русе

Обявлението на НКЖИ включва изработването на технически проект, работни чертежи, авторски надзор и изграждането на терминала в Русе. Прогнозната стойност на дейностите е над 54.1 млн. лв. без ДДС.

По ПВУ планираният ресурс е 51.9 млн. лв. без ДДС, от които за сметка на механизма са 44.1 млн. лева, а останалите 7.79 млн. лева са за сметка на Националното съфинансиране, с период на изпълнение 2022 – 2026 г. След изграждането му терминалът ще бъде отдаден на концесия.

По график строителството ще продължи до средата на 2025 г., но само ако НКЖИ успее да сключва договорите за това до февруари 2023 г.

Строителните дейности включват: терминална площадка с един товаро-разтоварен коловоз с дължина за 26 вагона (520 м.), външни паркинги, като 2 от тях за инвалиди, 2-етажна административна сграда със застроена площ 307.5 кв.м и митнически пункт. Ще бъдат изградени още площадка за поддръжка и ремонт на мех. средства със сграда за поддръжка и ремонт на мобилната техника, автомивка за контейнери, както и пункт за ремонт на контейнери, но и площадка за хладилни контейнери.

Товаро-разтоварителната площадка ще е с ширина 68 метра, разделена на 3 зони: 2 по 26 метра и една по 16 метра с контрол на достъпа и наблюдаване чрез видео и инфрачервени камери.

Заложени са още нова служебна сграда към Приемно-отправния парк/ Терминална гара Русе изток, но и реконструкция на Разделен пост „Дунав“- предвижда се основен ремонт на сградата. Нова Приемно-отправна гара/Терминална гара Русе изток с 3 електрифицирани коловоза с мин. полезна дължина от 750 м.

Освен това е заложено и изграждането на пътна връзка от Индустриална зона Русе, северно от терминала с дължина около 450 м и габарит на пътно платно с четири ленти за движение по 14 метра и тротоар 6 метра. Проектът ще засегне високоволтова ВЕЛ 110 kV.

Изискванията към участниците: Те трябва да бъде вписана в Централния професионален регистър на строителя към Камарата на строителите в България, за изпълнение на строежи от транспортната инфраструктура. Трябва да имат застраховка „Професионална отговорност“ за проектиране и строителство, съгласно Закона за устройство на територията.

Компаниите, които решат да подават оферти за строителството на съоръжението, трябва да са изпълнили минимум един подобен проект през последните 5 години. Те трябва да разполагат с персонал и ръководен състав с определена професионална компетентност за изпълнението на поръчката.

Внедряване на ERTMS, ниво 2 в жп участъка Русе - Каспичан

Проектът е разделен в две обособени позиции. Първата е за внедряването на ERTMS, ниво 2 във въпросния участък, като това включва проектирането, доставката, строителството и въвеждането в експлоатация. Втората е за доставка на 4 броя автомобили с висока проходимост за нуждите на проекта. Прогнозната стойност е малко над 187 млн. лв. без ДДС. (187 013 335 лв.), като от документацията не става ясно какъв финансов ресурс е определен за покупката на автомобилите.

По ПВУ общият бюджет на инвестицията е 205.8 млн. лв. без ДДС изцяло за сметка на механизма. По заложения график в документацията в Плана до момента вече дори трябваше да бъдат сключени договорите за строителство. Обявлението на поръчката трябваше да е направено до края на ноември, т.е. НКЖИ се бави вече с един месец. Самите строителни дейности ще продължат около 3 години, като е предвидено да приключат в началото на 2026 г.

Проектът е от изключително значение, тъй като ежедневно по направлението се движат 5 чифта пътнически влака между Русе и Каспичан. Разстоянието от 142 км се изминава за близо 2 часа и 39 минути по данни на „БДЖ – Пътнически превози“. Средната скорост по направлението РусеКаспичан е 54 км/ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Гост
    До 1: Ти говориш за онези времена, когато беше лошото. Сега са други времена, на новото, на хубавото, на европейският подход. Сега не се възлага работата, а се мъндат конкурси. Не се строи, а се чака инвеститор. Не се ремонтира, а се замазва. И не се извличат ползи, а се измолват помощи от ЕС, да ремонтираме хубавото нещо, преди още да сме му отрязали лентата.
  • 5
    1
    САМО ДА ПОПИТАМ АКО МОЖЕ НКЖИ...
    КАКВО СТАНА И КАКВО СЕ СЛУЧВА ( СЛУЧИ ) С ГАРА ИЗТОК НЯКЪДЕ ПОД МОНТЮПЕ ? НАЙ МОДЕРНАТА НАПЪЛНО АВТОМАТИЗИРАНА ЗА ВРЕМЕТО СИ НА БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ,ИЗЦЯЛО ИЗГРАДЕНА И СЪТВОРЕНА ОТ БЪЛГАРСКИ ИНЖЕНЕРИ.ВСИЧКО ПЪЛЕН АВТОМАТ И ВИСОКА СТЕПЕН НА СИГУРНОСТ ? КАКВО СЕ СЛУЧИ И КЪДЕ СА ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ИСТИНСКИ ИНЖЕНЕРИ И МАЙСТОРИ В ТОВА ИЗКУСТВО НА ЗАНАЯТА? ТОГАВА НЯМАШЕ ПРОЕКТИ,КОНКУРСИ,ОБЖАЛВАНИЯ И ПРОГРАМИ С ГОДИНИ ИЗЧАКВАНИЯ. ПРИСТИГА ЕКИПА ОТ СОФИЯ И В СЪВМЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ С ТУКАШНИТЕ СЛЕД РАБОТНА ОПЕРАТИВКА И СРЕЩА НА ТРЕТИЯ ДЕН РАБОТАТА ТРЪГВА И Е ЗАВЪРШЕНА В СРОК И С КАЧЕСТВО,СТАНЕШЕ ЛИ ДУМА ЗА БДЖ. КАКВО НАПРАВИХА ПОЛИТИЦИТЕ С БДЖ ОСВЕН ЧЕ ГО ОКРАДОХА ЧРЕЗ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ,ВЪНШНИ ФИРМИ И ДЕЙСТВИЯ ПО "ПОЧИСТВАНЕ" ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари