Нисан Кашкай тръгна с невидим пилот

1
Системата ProPilot контролира управлението без намесата на шофьора
Системата ProPilot контролира управлението без намесата на шофьора

Често ли ви се случва да се затруднявате да паркирате на свободното място?

Или пък сте от хората, които лесно се разсейват и неволно напускат платното на движение. Може би пътувате много и понякога умората ви застига на пътя, като имате усещане, че всеки момент ще ви се затворят очите.

В общи линии, все опасни ситуации, които застрашават вашия живот и този на останалите участници в движението. С новия Nissan Qashqai повече няма да изпадате в тези рисковани ситуации.

Благодарение на новата технология за автономно управление, наречена ProPilot, водачите на новия Nissan Qashqai ще получат по-голяма сигурност, подобрен контрол и по-голяма свобода по време на голямо задръстване и движение с висока скорост. Системата ProPilot контролира управлението, ускорението и спирането в едно платно на магистрала при голямо задръстване и движение с висока скорост. Освен това интелигентната система сама открива свободно място и паркира кросоувъра успоредно или перпендикулярно, без намесата на шофьора.

Това е първият етап от пътуването на марката към автономното управление, предлагайки на водача повече свобода, позволявайки му, ако пожелае, да автоматизира досадните елементи от живота си зад волана. Новата технология за автономно управление ProPilot се активира интуитивно, чрез бутон върху волана на Nissan Qashqai. На него в син цвят е изобразена кола, оградена в две окръжности. Информацията се показва на дисплея между оборотомера и скоростомера.

Практическата полза от системата ProPilot е много голяма и ще я усетите във всеки един момент. Пътувайки по безлюдна магистрала в делничен ден, със скорост около 120 км/ч, монотонното движение създава предпоставка за т.нар. секунден сън или задремване зад волана. По-голямата част от подобни случаи завършват с фатален край. При новия Nissan Qashqai, благодарение на системата ProPilot, дори и да задремете на пътя, колата продължава да се движи в зададената лента, като завива сама, независимо дали държите волана или сте го пуснали. Когато усети, че не държите волана, системата алармира и неизбежно ще ви събуди. Ако настигнете по-бавно движещо се превозно средство, благодарение на адаптивния круиз контрол, Qashqai намалява скоростта и спазва голяма дистанция.

При всички случаи колата няма да допусне да излезете от пътя или да се ударите в друг автомобил. Но това не е всичко. Новият Nissan Qashqai вече разчита на интелигентните технологии, които предпазват колата от удар с ниска скорост, когато излизате на заден ход от паркомясто. Ако водачът се опита да потегли на заден ход, когато е засечен приближаващ автомобил, системата издава визуални и звукови предупреждения. Интелигентно аварийно спиране сега е допълнено с разпознаване на пешеходци. Тази иновативна технология подпомага избягването или намаляването на ефекта от сблъсък с пешеходци, използвайки комбинация от насочени напред радар и камера. Предупреждението за сляпа точка сега се базира на радарни данни, а не на образи от камерата, което означава, че то функционира в по-широка дъга и с подобрена точност на засичане.

Новият Qashqai продължава да се предлага с камера за разпознаване на пътни знаци, интелигентна система за отчитане вниманието на водача, интелигентен паркинг асистент и монитор за 360-градусов обзор около автомобила. За оптимизиране работата на голяма част от вградените в автомобила технологии са добавени контролни модели от следващо поколение. Нов за Qashqai е асистентът за задържане на място, който допълва асистента за потегляне по наклон при автомобилите с механична трансмисия. Технологията задържа автомобила на място за до 3 минути, след което паркинг спирачката се активира автоматично. Асистентът работи на наклони нагоре и надолу, както и на хоризонтална повърхност, позволявайки на водача да свали крака си от педала на спирачките. Зелен индикатор в приборното табло сигнализира кога асистентът е активиран.

Един чудесен избор за задвижването на Nissan Qashqai е турбодизеловият агрегат 1.6 dCi 130, който се предлага с новата безстепенна автоматична трансмисия X-tronic. Двигателят с мощност 130 к.с. и въртящ момент 320 Нм постига перфектен баланс между висока динамика и икономия на гориво. Спринтът от място до 100 км/ч отнема малко над 11 секунди. Бодрият характер на двигателя се усеща най-добре при старта от място, при изкачване на баир и при изпреварване с ограничена видимост. Във версията с автоматична трансмисия и предно предаване, средният разход на дизел е под 5 л/100 км.

На пътя Nissan Qashqai вози стегнато и комфортно, независимо от настилката. Кормилната система осигурява по-естествено усещане при шофиране и пряка обратна връзка от завиващите колела. Пътното поведение е рафинирано, а внедрените в купето абсорбиращи материали и увеличената дебелина на стъклата са довели до намаляване на шума от колелата, двигателя и вятъра. Обновеният Nissan Qashqai с дизеловия мотор, автоматична трансмисия и предно предаване струва 44 190 лева, а системата ProPilot е опция с цена 2000 лева само за високите нива на оборудване Tekna и Tekna+.

Технически характеристикиNissan Qashqai 1.6 dCi CVT Tekna ProPilot1,6-литров 4-цилиндров турбодизелов двигателX-tronic безстепенна автоматична скоростна кутия130 к.с. максимална мощност при 4000 об/мин320 Нм максимален въртящ момент при 1750 об/мин11,1 секунди ускорение от 0-100 км/ч183 км/ч максимална скорост4,7 л/100 км среден разход на дизел122 г/км емисии на СО262 290 лева цена на тествания модел

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари