НИМХ прогнозират замърсяването на въздуха с фини прахови частици

0
Национална научна конференция по околна среда се проведе в София
Национална научна конференция по околна среда се проведе в София

Национална научна конференция по околна среда се проведе в София

В рамките на два поредни дни – 19 и 20 март, в София се проведе „Национална научна конференция по околна среда“ на НИМХ. Целта е да се засили сътрудничеството между учените, а тези, които тепърва започват да се занимават с наука, в областта на метеорологията, климатологията, хидрологията и екологията, да бъдат насърчени към активно участие в интердисциплинарни изследвания.

Експертите обмениха различни идеи и опит във връзка с оценката на риска и прогнозирането на природните бедствия наводнения, засушавания, гръмотевични бури, замърсяване на въздуха и други, предава БНР.

През двата дни общо 93 участия по различни теми са били представени пред учените, каза пред Радио София г.л. ас. д-р Анастасия Стойчева от НИМХ. Тя посочи, че част от направленията, по които учените са дискутирали са - Наблюдения и асимилация на данни за земната атмосфера, хидросфера и биосфера; Климатични изследвания – минало, настояще, бъдеще; Води – реки, подземни води, Черно море; Екстремни явления - наводнения и суши и други.

Анастасия Стойчева отбеляза и, че на 22 март предстои Световния ден на водата, а на 23 март – Световният ден на метеорологията.

На 22 март в НИМХ имаме ден на отворените врати. Тогава колегите от други институции и най-вече всички граждани ще могат да се запознаят със съвременната работа в Националния институт по метеорология и хидрология“, каза д-р Стойчева.

Тя обясни, че тази година мотото на Световния ден на водата е „Използване на водата за мир“.

Учените от НИМХ са разработили и сайт, на който потребителите могат да видят прогнозата за замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Все по-голямата нужда от информация, ни подтикна да работим в посока да създадем такъв сайт, на който да се визуализират прогнози за фини прахови частици с различни размери, включително и за пустинен прах”, каза Стойчева.

Прогнозата за качеството на въздуха, може да бъде видяна .

"Тази година, в началото на май се навършват 68 години от първата издадена метеорологична прогноза у нас", добави Анастасия Стойчева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари