НИМ отказва да съобщи къде е иззетият ритон на Божков

1
Министерството на културата мисли вече няколко часа какво да отговори
Министерството на културата мисли вече няколко часа какво да отговори

Доц. д-р Бони Петрунова, директор на НИМ, отказа да съобщи на "Сега" къде се намира ритонът, за чиято незаконна продажба съобщи по-рано днес Васил Божков.

Тя се позова с аргумента, че тече разследване и не може да съобщи нищо. На подобно основание Министерството на културата мисли вече няколко часа какво да отговори. А по-рано днес прокуратурата препрати именно към МК да се пита къде е ритонът.

В профила си във фейсбук Васил Божков съобщи в 8 ч., че ритон от колекцията му вече се продава на свободния пазар. Става въпрос за ритон, който миналата година е закупен от галерия в Лондон. Той е иззет от българските власти на 2 март т.г., а от миналата седмица е бил пуснат за продажба на свободния пазар. Според Божков този пример "е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите".

За да докаже твърденията си, хазартният бизнесмен прилага снимки на документа, с който е официализирана покупката на античния ритон на 3 април м.г. От него става ясно, че предметът е изпратен на адреса на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43, а сумата за него е заплатена на два пъти. Каква точно е била цената му не става ясно, тъй като числата са заличени. Има и скрийншот на разговор от 19 май т.г. между Божков и анонимен човек, който го пита на английски дали е заинтересован от ритона, който се е появил на пазара. Вероятно става дума за нелегална продажба.

Божков публикува и снимка на протокол за претърсване и изземване, който е подписан от технически помощник, следовател и разследващ полицай. В него е описан ритон, изработен от сив метал, който е съставен от две части - рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява рогат бозайник. В протокола е отбелязано още, че върху ритона разследващите са завързали конец с бял етикет с идентификационен надпис.

Малко по-късно Елка Пенкова, археолог от Националния исторически музей (където държавата би трябвало да съхранява съкровищата на Божков според изявлението на министъра на културата Боил Банов) написа във фейсбук, че изземването на въпросната антика е било незаконно: "Този ритон принадлежи към културно-историческия ареал на партите и подобни екземпляри не са откривани в тракийските земи. Само по себе си изземването и обособяването му като веществено доказателство (неизвестно за какво?) № М/Б8-2020 изцяло противоречи на Закона за културното наследство - чл. 97 6) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) "Не подлежат на идентификация археологически предмети, монети и монетовидни предмети и произведения на изобразителните изкуства, внесени на територията на страната, с произход от други държави, в случаите когато са придружени с документ за произхода и за способа на придобиването им."

В коментара си Пенкова припомня, че ритонът има ясен документ за произход от 2019 г. и се изказва в подкрепа на някогашните планове на Божков да изложи богатствата си в частен музей: "Осъществяването на проекта за частен музей в Телефонната палата щеше да позволи и на българската публика да се запознае с историята на културата на древния свят и така по-ясно да се откроят достиженията на траките в областта на духа".

"Сега" попита държавното обвинение дали ще бъдат предприети някакви действия след твърденията на Божков за продажба на предмети от иззетата колекция. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева отговори, че този въпрос трябва да се насочи към Министерството на културата.

Колекцията от тракийски съкровища и артефакти на Божков бе иззета от прокуратурата през зимата, в хода на разследването срещу него. Тя бе съхранявана от неговата фондация "Тракия", която продължава опитите да я върне от държавата.

"В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата", пише Божков. Той твърди, че искал предмети от колекцията му да бъдат изложени в най-големия частен музей на Балканите. "С тази цел купих и сградата на Телефонната палата в София", пише той във "Фейсбук". Сред експонатите, които искал да изложи там, е и въпросният ритон.

Вчера Божков отново във "Фейсбук" обясни, че сигналът му до ЮНЕСКО за изземването на колекцията е бил потулен от Постоянната делегация на България в ЮНЕСКО.

ПРЕДИСТОРИЯ

Прокуратурата повдигна 11 обвинения срещу Васил Божков, сред които за ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за данъчни престъпления, за незаконна търговия с културно-историческо наследство, за търговия с влияние. Отделно има и досъдебно производство за изнасилвания, принуда и убийство, но обвинения по него не са му повдигнати. В момента той твърди, че се намира в Дубай.

-----

В края на януари тази година министърът на културата обяви, че антиките от колекцията на Божков ще бъдат иззети и прибрани за съхранение в НИМ. В началото на февруари от пресслужбата на фондация "Тракия" вдигнаха тревога, че от сградата на “Московска” служители на прокуратурата изнасят безценни предмети в кашони. Министърът на култура отрече за кашоните.

 

В началото на февруари прокуратурата възложи на Министерството на културата да провери колекцията антични предмети стопанисвани от фондация „Тракия”. Проверката трябваше да приключи до 7 април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари