Никулден е!

0
Честит празник на всички именици!
Честит празник на всички именици!

Честит празник на всички именици!

На 6 декември православната църква отбелязва празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. Той е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят.

Свети Николай е известен като покровител на моряците, рибарите, пътешествениците, търговците и банкерите. Според легендите, той е спасил моряци от буря, възкресил мъртъв моряк и дори хвърлил златни монети в къщата на бедно семейство, за да спаси дъщерите им от робство.

Затова на Никулден, както се нарича празникът, на трапезата се слага риба, най-често шаран. В някои райони на България се приготвят и специални обредни ястия, като напр. плакията, която се прави от риба, ориз и зеленчуци.

Празникът на Свети Николай е особено важен за децата. В Холандия и Белгия например в нощта на 5 срещу 6 декември те оставят обувките си на прозореца с надеждата, че светецът ще ги напълни с лакомства и подаръци.

В България Никулден се смята и за ден на банкерите и търговците.

Празникът на Свети Николай попада във времето на Рождественския пост. В този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

В България много храмове носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на град Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

На Никулден празнуват над 200 000 именници, от които две трети са мъже.

Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари