Николова зове Великобритания да премахне карантината за България

0
14-дневната карантина блокира изцяло възможността британски туристи да посещават страната ни, от което силно пострадаха морските курорти, явява се пречка и за българите, които живеят, работят и учат във Великобритания
14-дневната карантина блокира изцяло възможността британски туристи да посещават страната ни, от което силно пострадаха морските курорти, явява се пречка и за българите, които живеят, работят и учат във Великобритания

Обединеното кралство да премахне ограниченията за пътуване до България е поискала вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в разговор с новия посланик на Великобритания и Северна Ирландия у нас Роб Диксън.

Все още британските власти изискват граждани, които са пребивавали в България, да спазват 14-дневна карантина, когато влизат на територията на Обединеното кралство. Това блокира изцяло възможността британски туристи да посещават страната ни, от което силно пострадаха морските курорти, явява се пречка и за българите, които живеят, работят и учат във Великобритания.

Министър Николова припомни, че от 16 юли отпадна задължителната 14-дневна карантина на британски граждани, влизащи на територията на България, а от 27 юли бе премахнато и изискването за представяне на отрицателен PCR тест, се посочва в прессъобщение на Министерството на туризма.

Вицепремиерът е посочила, че Обединеното кралство е приоритетен туристически пазар и партньор на България. През 2019 г. над 470 000 туристи от Великобритания са посетили страната ни, което е увеличение с над 20,7% спрямо 2018 г., уточни тя.

Николова е уверила британския посланик, че всички хотели, ресторанти и други обекти в страната стриктно спазват всички противоепидемични мерки, така че да гарантират безпроблемното протичане на предстоящия зимен сезон и сигурността и здравето на всички гости. "България остава сред държавите с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация", е заявила министърът.

От своя страна посланик Роб Диксън е пояснил, че това е първата му среща с български министър след заемането му на поста. "Ние също бихме искали мерките за карантина да отпаднат, като се надявам това да се случи скоро и да се възобнови туристическият поток между двете държави", е казал той.

По думите му България е предпочитана зимна дестинация за британските граждани, но е важно да се запази здравето на хората предвид настъпващата втора вълна от COVID-19 във Великобритания и Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари