Николай Василев: Който и да управлява, урежда своите фирми

0
Винаги когато политиците направят някакво изключение или някаква глупост, после цял живот се занимаваме с нея, отбеляза бившият министър на икономиката
Винаги когато политиците направят някакво изключение или някаква глупост, после цял живот се занимаваме с нея, отбеляза бившият министър на икономиката Снимка: БГНЕС

Винаги когато политиците направят някакво изключение или някаква глупост, после цял живот се занимаваме с нея, отбеляза бившият министър на икономиката

Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката, обясни в ефира на БНР, че в една сложна некоалиция е по-добре управляващата партия да обсъжда екстравагантните идеи за промени в данъчните закони с коалиционните си партньори и тогава да ги предлага.

"Сега вътрешните противоречия ще бъдат по-големи".

Василев е най-разочарован е от предложението за въвеждане на данък от 15% печалба за големите компании.

"Това се появи за първи път, когато Асен Василев беше служебен министър през 2021 година. Тогава без никакво обсъждане едно служебно правителство е поело ангажимент към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, че България ще въведе 15% данък. Но не го съобщи в държавата и ние го научихме случайно от международната преса. След това нищо не се коментира по този въпрос. Това ми изглежда като демонтаж на отличната данъчна ситема, която работи в България от толкова време".

Бившият министър подкрепя връщането на нормалната данъчна ставка от 20%.

"Няма нужда от диференцирани данъчни ставки. Винаги когато политиците направят някакво изключение или някаква глупост, после цял живот се занимаваме с нея".

Има доста анализи, че тази година ще имаме трудности да изпълним дори 3% дефицит, обясни още той в предаването "Нещо повече".

"България трябваше да има излишъци, а не дефицити през 2019, 2020, 2021, 2022 и 2023 година".

В бюджета за следващата година Василев би предложил промяна на политиката, водена през последните 3 години.

"За мен бюджетните разходи са прекалено големи – и в абсолютна стойност, и като процент от БВП. България от една дисциплинирана държава се превръща в една прахосническа държава.

Аз съм и против бюджетния дефицит. Ако зависеше от мен, щях да предложа бюджет с излишък. Управляват ни хора, които са леви популисти. Нашите деца ще наследят един колосален държавен дълг".

Той коментира напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ относно разпределението на 3.4 млрд. лева за проекти в енергетиката по ПВУ.

"Голямо е подозрението между политическите сили, че става дума основно за уреждане на свои фирми. Който и да управлява, урежда своите фирми".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ники,
    Че при теб как беше?!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари