Николай Стайков: Регулаторите са бонбоните на масата

1
Според журналиста през миналата година антикорупционната комисия е била в "неплатен отпуск"
Според журналиста през миналата година антикорупционната комисия е била в "неплатен отпуск" Снимка: БГНЕС

Според журналиста през миналата година антикорупционната комисия е била в "неплатен отпуск"

"Ако имаше външен дизайн за случващото се в България, то нямаше да има толкова вътрешно напрежение". Това каза разследващият журналист Николай Стайков, съосновател на Антикорупционния фонд, цитиран от БНР.

Стайков подчерта, че е неизбежно да има влияние на фактори и като такъв той посочи списъка "Магнитски", който е "нарушил досегашния комфорт - институционален, медиен и политически, на недосегаеми досега лица и политически партии".

Според журналиста през миналата година, особено във втората ѝ половина, не е имало осветяване на корупционни схеми, а антикорупционната комисия е била в "неплатен отпуск".

"Дори в най-корупционните министерства нямаме нахъсаното осветяване на схеми, на съмнения, на замеряния на прокуратурата с папки и с документи... Още през 2021 година стана ясно, че между говоренето за корупцията и практиката има видимо разминаване и след цялата пукотевица - смяна на правителства, умора, медиен шум, много неща останаха незабелязани. Например - в рамките на управлението на това, което условно наричаме "промяната", приключи данъчната проверка на Делян Пеевски, веднага след санкционирането на "Магнитски". Тази проверка трябваше да стане знакова в рамките на НАП, която има международни инструменти да събира информация. Тази проверка приключи тихомълком и с положителен резултат за г-н Пеевски".

Николай Стайков допълни, че по време на обсъждането на антикорупционните промени не е видял нито един истински недоволен и притеснен политик, което е подхранило опасенията му, че скоро няма да видим светло некорупционно бъдеще.

"Не видях диагностика на истинските проблеми в правосъдието. А правосъдието е сграда, пропита от токсична смес от политическа зависимост, ненаказана корупция и изявен вътрешен конформизъм, подчинение към ръководството на прокуратурата".

По думите му основните бухалки в държавата са прокуратурата, ДАНС и антикорупционната комисия и нищо не се е променило в Борисово-Пеевската държава.

"Регулаторите и овакантените постове са бонбоните на масата, които се разпределят, за да се заформи бъдещето статукво, което да изпълнява общите управленски цели".

Журналистът уточни, че политическият багаж на един човек не се измерва с началото на ЕГН-то му, а с броя на взетите важни политически решения.

Прогнозата му е, че скоро ще стане ясно кой е шефът в ДПС - Ахмед Доган или Делян Пеевски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари