Николай Денков: Всички институции са мобилизирани във връзка със зимната обстановка

1
В над 1000 населени места все още няма подаване на електроенергия, заяви премиерът
В над 1000 населени места все още няма подаване на електроенергия, заяви премиерът

В над 1000 населени места все още няма подаване на електроенергия, заяви премиерът

Всички институции са мобилизирани и работят във връзка с усложнената зимна обстановка в страната. В над 1000 населени места все още няма подаване на електроенергия, но е необходимо време, за да могат аварийните екипи да реагират навсякъде. Работата на екипите по отстраняване на повредите в електропреносната система е силно затруднена, а на места невъзможна заради интензивните валежи и силните пориви на вятъра“. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след извънредното съвещание в Министерския съвет, съобщиха от институцията.

В него участваха министрите на вътрешните работи, на енергетиката, на отбраната и на регионалното развитие и благоустройството – Калин Стоянов, Румен Радев, Тодор Тагарев и Андрей Цеков, главният секретар на МВР – главен комисар Живко Коцев, началникът на отбраната - адмирал Емил Ефтимов, ръководителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ – главен комисар Александър Джартов и инж. Ясен Тодоров. Областните управители от страната се включиха в срещата онлайн.

Премиерът припомни, че след разпореждането му в петък всички областни управители са направили срещи на координационните си щабове, за да се провери и потвърди готовността за работа на екипите. Премиерът благодари на всички институции, които са работили на терен през нощта. Над 100 души са били освободени от снежните капани. Евакуирани са и 150 пътници, включително деца, блокирани в пътнически влак в област Бургас.

Продължават и сега да се разчистват пътищата в страната. Мобилизирани са всички аварийни екипи. „В Шумен, Силистра, Разград ще продължи да бъде тежко и през следващите часове заради обилните снеговалежи и ураганни ветрове“, заяви акад. Денков.

Премиерът призова да се мобилизират и всички социални служби. „Не бива да се допуска в снега и студа да останат хора без подслон и топла храна“, каза още акад. Николай Денков.

Държавните горски предприятия от системата на Министерство на земеделието и храните също се включват в почистването на снега и падналите дървета и клони.

Министър-председателят съобщи още, че се събира информация от всички регионални управления на образованието относно нуждата от преминаване към обучение в електронна среда в кризисните райони, където това е възможно. „Моят призив е към всички директори на училища, всички регионални управления максимално бързо да се подготвят и родителите да следят каква информация ще се получи по отношение на учебния процес утре“, подчерта премиерът.

Няма данни за опасност от преливане на язовирите в страната, но те остават под постоянно наблюдение заради очакваното снеготопене в следващите дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Зимата пак изненада
    Аман от некадърници!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари