Николай Денков: Работим, за да се противопоставим на руската доминация

0
Русия от години се опитва да наложи своята доминация в региона
Русия от години се опитва да наложи своята доминация в региона

Намаляха опитите за преминаване през границата, това е сериозен коз в преговорите ни за Шенген

През последните седмици намаляваха опитите за минаване през границата и има съществено намаляване на натиска по този маршрут. Това е сериозен коз в предстоящите преговори за това България да бъде приета в Шенген. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков. Премиерът коментира думите на еврокомисарят Илва Йохансон, която заяви, че България и Румъния показват добри резултати в охраната на границите на Европейския съюз.

„Охраняваме и трябва да охраняваме нашите граници най-вече заради безопасността на българските граждани. Искам да поздравя екипите на МВР, „Гранична полиция“ и на военните, които се включиха. Има много съществен напредък. Специално искам да отбележа много доброто сътрудничество с турската държава. Действията са съвместни и резултатът е налице. Самите мигранти знаят, че това е трудният маршрут и по-добре да не тръгват по него“, каза премиерът.

Попитан как патрулирането на руски военновъздушни сили с ракети „Кинжал“ в Черно море променя сигурността за сигурност на България, Денков отговори, че Русия от години се опитва да наложи своята доминация в региона.

„Руската държава и армия от години, още от завземането на Крим, се опитва да наложи доминация на техните военноморски и военновъздушни сили в Черно море. Тези опити не са от вчера, не са от днес. Начинът да се противопоставим на това е да подобрим боеспособността на нашата армия. Това означава допълнително оборудване с ракети, с радиолокационни станции и всичко, което съответства на съвременната армия. По това работим. От друга страна – пълна интеграция на Източния фланг на НАТО, с нашите съседи, с общото командване на НАТО в Европа. Това е начинът да се противопоставим на този опит за доминация“, заяви Николай Денков.

Министър-председателят коментира и нова идея от страна на икономическия министър Богдан Богданов, насочена срещу инфлацията и в полза на потребителите и свързана с това търговските вериги, ако самите те искат, да дават най-ниска възможна цена на седмична база на определени продукти.

„За да обяви тази мярка, министърът я е обсъдил с големите търговски вериги. Има разбиране, че трябва да положат усилия, защото те са заинтересовани България да бъда част от Шенгенското пространство и Еврозоната. Това би било от икономическа полза както за България, така и за тях като големи икономически оператори в България. Има разбиране, че това е наша обща задача – да свалим инфлацията, така че да изпълняваме критериите за еврозоната. От друга страна да повишим и доверието на потребители в съвместните усилия на държавата и големите веригите. Има икономическа логика в това. Административните мерки почти никога не дават средносрочен и дългосрочен резултат. Предпочитаме да опитаме без административни и рестриктивни мерки, а да намерим конструктивно решение“, смята Николай Денков.

Премиерът Денков коментира темите след церемонията по откриването на новия български суперкомпютър „Хемус“, базиран в Българската академия на науките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    Боже, не може да са чак такива...
    Или ... може! Анадънму?
  • 10
    1
    Мама ти долна....
    Работи, работи, мръсна твар, дано за свещи и американското знаме, с което ще покрият сандъка ти да си заработиш!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари