Николай Денков: Проблемът в България не е свободата на словото, а дезинформацията

0
Необходими са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите
Необходими са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите Снимка: Facebook

Необходими са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите

Проблемът в България не е свободата на словото – през последните две години има значителен напредък в това отношение. Основният проблем в страната ни е свързан с дезинформацията. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред представители на организацията „Репортери без граници“, с които се срещна в Брюксел, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Необходими са стандарти, по които да се проверява истинността на фактите. Освен промени в българските закони, тук може много да ни помогне и законодателството на европейско ниво, допълни премиерът.

Министър-председателят подчерта усилията на правителството да гарантира прозрачност на медийната собственост, свободата на изразяване на журналистите и достоверността на информацията. Конкретен резултат в тази посока е приемането на промените в Закона за обществените поръчки, изготвени в изпълнение на препоръките от последните годишни доклади на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Създадена е работна група към Министерството на правосъдието с участието на експерти и от други институции, която изготвя нормативни промени в съзвучие с европейските и световни стандарти в медийната сфера, посочват от правителствената пресслужба.

Българският премиер и „Репортери без граници“ се обединиха около необходимостта да установят дългосрочно партньорство.

България е на 71-о място от 180 държави в световния индекс за свобода на медиите за 2023 г., изготвян от „Репортери без граници“. За последните две години страната ни се е изкачила в класацията с 41 места, припомнят от там.

Министър-председателят Николай Денков е в Брюксел, за да участва в редовното заседание на Европейския съвет на 26 и 27 октомври т.г. Европейските лидери ще обсъждат ситуацията в Украйна и в Близкия изток, средносрочната ревизия на Многогодишната финансова рамка (МФР), проблемите в икономиката и миграцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    Прав е безгръбначният
    Ама няма никога да си признае, че слугува на запада. Винаги ще каже, че това го правят за доброто на България и ще продължат да лъжат и да издевателстват.
  • 1
    2
    Сапун-фюрерчето уцели 10-та!
    За да се подобри "ефира", затваряй бнт, бтв, нова, капитал, медиапул etc. И всичко ще е ОК! Анадънму?
  • 10
    1
    МАНА
    Ей, шаран. Виж на кое место сме в света по свобода на словото. Как да не е проблем. 98% от всички медии са купени.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари