Николай Денков: През последните 10 години не успяхме да решим базови проблеми

4
Да си оправим правосъдната системата, така че тя да работи добре, не можахме да се интегрираме в европейските и международните институции, а това не ни дава възможност да се развиваме като държава, обясни премиерът
Да си оправим правосъдната системата, така че тя да работи добре, не можахме да се интегрираме в европейските и международните институции, а това не ни дава възможност да се развиваме като държава, обясни премиерът Снимка: Министерски съвет / Facebook

Да си оправим правосъдната системата, така че тя да работи добре, не можахме да се интегрираме в европейските и международните институции, а това не ни дава възможност да се развиваме като държава, обясни премиерът

Важно е да съберем нашето знание и опит, и заедно да дефинираме това, което е най-важно за България днес. Защо приоритетите за първата година на това управление бяха правосъдна реформа, Шенген, Еврозона, ОИСР. Защото ако ние решим тези проблеми, създаваме базата, върху която да изградим един много по-добър и устойчив живот.

Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на откриването на третото издание на форума Powers Summit 2023 -"Власт, чувай", предаде БГНЕС.

"Ролята на политиците е да осигурят условията, така че хората да живеят по-добре. През последните десет години с всичко, което направихме, не можахме да решим някои от базовите проблем - да си оправим правосъдната системата, така че тя да работи добре, не можахме да се интегрираме в европейските и международните институции, а това не ни дава възможност да се развиваме като държава. Затова, в този първи период, съвсем естествено приоритетите тези, по които трябваше да наваксаме, защото без тях няма как да продължим напред", добави Денков.

"Съвсем накратко, напредъкът по тези приоритети е забележително добър", смята той. "Образование, здравеопазване, научни изследвания и иновации, ние говорим за тях, но някак си те се появяват на парче. Смисълът е ние да живеем добре в България, и все повече през следващите месеци това ще бъде темата, по която ние ще се обединяваме и ще търсим нашия колективен разум, така че да подредим целия пъзел за това как през следващите години България да стане едно от най-добрите места за живеене в Европа", посочи премиерът.

"Виждам тази наша днешна среща като възможност да ви чуя. Казвам ясно "чувам ви и ще продължавам да ви чувам", защото това усилие е общо - на бизнеса, на учените, на хората, които се занимават с образование, и на политиците, които трябва да реализират в действие това, което сме дефинирали като общи задачи за колективния ни разум", поясни Денков.

На въпрос какво ще правят след края на следващата година, когато ротацията на премиерското място изрече, той посочи: "Едно правителство има смисъл, ако има ясни цели, които са полезни за хората. Това, което ние можем да направим и планираме да направим, е през 2025-2026 г. да поставим като основен приоритет повишаването на качеството на живот на хората в България, именно за да решим демографските проблеми. Хората да искат да живеят в България, да се върнат в България. Нашата задача след 2024 г. ще бъде да направим България едно от най-добрите места за живеене в Европа", каза Денков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари