Николай Дечев: Надяваме се АПИ да се справи с магистралата „Русе – Велико Търново“

0
Изграждането на първите два участъка от магистралата ще се финансира по програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 година
Изграждането на първите два участъка от магистралата ще се финансира по програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 година Снимка: БТА

Изграждането на първите два участъка от магистралата ще се финансира по програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 година

Автомагистралата „Русе – Велико Търново“ е знакова за региона, надяваме се да бъде завършена в програмния период. Това заяви Николай Дечев, началник на отдел „Наблюдение и оценка“ в Дирекция „Координация на програми и проекти”, Министерство на транспорта и съобщенията. Дечев взе участие в провеждащата се в Русе регионална конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще", организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Домакин на събитието е Националният пресклуб на БТА в Русе.

„Инвестициите са много сериозни, много сериозен ресурс е необходим за завършването на автомагистралата, но се надявам бенефициентът Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) да се справи с това предизвикателство”, каза Дечев.

Изграждането на първите два участъка от магистралата, чиято обща дължина е 133 км, ще се финансира по програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Първа копка бе направена в землището на община Ценово, област Русе, на 3 декември 2023 г. С изграждането на автомагистралата „Русе – Велико Търново“ (на „основната“ TEN-Т мрежа) ще се осигури връзка с автомагистрала „Хемус“ и „Дунав мост“ I при Русе, където е трансграничната връзка с Румъния.

За модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в българо-румънския участък на река Дунав е предоставена безвъзмездна финансова помощ в размер на над 20,63 млн. лева, а за хидрографско оборудване е предоставена безвъзмездна помощ до малко над 2 милиона лева, стана известно от предоставените по време на конференцията данни.

В тях се посочва още, че инвестициите в района на град Русе по програмата „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. възлизат на 1,39 млрд. лева за жп инфраструктура, за пътна инфраструктура – 1,38 млрд. лева, за интермодалност, зарядни станции, системи и безопасност са предвидени 789 млн. лева, а за интермодалност в градски условия – 92 млн. лева.

Николай Дечев благодари на БТА за организираната ползотворна дискусия.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите на проекта са: по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване.

По време на конференцията в Русе ще бъдат дискутирани новостите за периода 2021-2027 г. и постигнатите резултати през периода 2014-2020 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Иван
    АПИ не могат да си обършат носа, вие чакате от тях магистрали. Тези могат само и единствено да крадат!!
  • 3
    4
    10 стинки
    Шамар през устата и три дни бачкане с лопата за всяко казване на "надявам се"
  • 3
    3
    10 стинки
    Е щом се надявате, овцете са доволни. Друго щеше да е да бачкате, вмест да се надявате, ама и това е достатъчно на тоя миролюбив градец овчи.
  • 6
    2
    до 1
    Нищо, така си седи на първа копка!
  • 6
    1
    Фотограф
    Снимки, снимки и факти искаме от започналото изграждане на обхода на Бяла, а не празни думи. Дела трябват, а не пореднята миризлива пръдня. Строежът започна официално преди повече от месец. Докажете чрез снимки какво е направено за това време.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари