Никакъв интерес към професионалните гимназии в Русе

0
Пет паралелки обявени от русенските училища след завършен седми клас няма да се осъществят
Пет паралелки обявени от русенските училища след завършен седми клас няма да се осъществят

Това показа справка в Регионалния инспекторат по образование.

Четири от паралелките са в професионални гимназии. За пета поредна година гимназията по облекло обявява прием за специалност „Конструиране и моделиране на облеклото”. Въпреки че за младежи завършили подобно образование има глад от страна на бизнеса, оказва се, че момичетата и момчетата не проявяват желание да учат това.

По думите на директорката на гимназията по облекло Диана Иванова, в тази възраст и за децата и за родителите професионалните гимназии изглеждат непривлекателни. Търсенето на професия започва след 11 клас, пише Русе Нюз.

Нежелани тази година са обявената за първа година като прием специалност „интериорен дизайн” на гимназията по дървообработване и  архитектурна реставрация на гимназията по строителство. Провален е приема и за природоматематичен профил с японски език в СОУ „Васил Левски”.

По думите на шефа на РИО – Русе Димитър Райнов, няма рецепта за да се провокира желание към професионалните гимназии от страна на деца и родители и въпреки усилията на училищата, да предлагат привлекателни професии, интерес няма.

Традиционно и през тази година, най-желаните училища за бъдещите осмокласници и тази година остават Математическата и Английската гимназия, както и гимназията по икономика. Оказва се, че най-високият бал е за природоматематичен профил с математика в МГ „Баба Тонка”.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари