Нидерландските изтребители вече охраняват българското небе

0
По думите на командира на военновъздушните сили на Нидерландия общите действия са послание към всеки агресор, който застрашава единството на страните от Алианса
По думите на командира на военновъздушните сили на Нидерландия общите действия са послание към всеки агресор, който застрашава единството на страните от Алианса Снимка: БНТ, стоп кадър

Изтребителите F-35 от Нидерландия, пребазирани в Граф Игнатиево днес поеха дежурство за съвместна охрана на българското небе

Екипажи от българските военновъздушни сили и колегите им от кралските ВВС на Нидерландия демонстрираха изпълнение на задачи по усилен "еър полисинг", информира БНТ. 

От 6 април четири изтребителя F-35 и 100 военнослужещи от Нидерландия са в Авиобаза "Граф Игнатиево". Мисията им в България е планирана до края на май.

Нидерландските пилоти няма да употребяват оръжие дори и за предупредителна стрелба. F-35 обаче ще могат да прехващат евентуални нарушители и при необходимост да ги ескортират.

Докато изтребителите от пето поколение са на бойно дежурствоq българските военновъздушни сили също ще контролират и охраняват въздушното ни пространство в рамките на интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО в Европа.

"Както всички знаем, към усилен "еър полисинг" се пристъпва в отговор на ситуации в отделни региони на Алианса, изискващи демонстриране на решимост и ангажимент към колективната отбрана", уточни адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната

По думите на командира на военновъздушните сили на Нидерландия общите действия са послание към всеки агресор, който застрашава единството на страните от Алианса.

"Руската инвазия в Украйна ни принуди да засилим и да осигурим целостта на фланговете на НАТО в Източна Европа, както и сигурността на нашите страни – партньори от Източна Европа. Коалиционните ни операции изпращат силен сигнал към руския агресор, който предпочете да нападне суверенна европейска нация", изтъкна ген. л-т Денис Лаут – командир на кралските ВВС на Нидерландия

Според военните съвместната ни мисия с нидерландските екипажи във въздуха ще има ефект не само за стабилността черноморския регион, но ще помогне много и в организацията за приемането на новия изтребител F-16 Block70 в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    русенец
    И как точно 2 изтребителя, които нямат право да произведат дори предупредителен изстрел , спомагат за стабилността в черноморския регион? Аз виждам нещата по друг начин, ебаваме се с руснаците. Ами ако те започнат да се ебават с нас?:) Холандците да си кибичат в родината си, да си пушат тревата и да не напрягат обстановката в Бг.
  • 2
    1
    Бай Чеп
    Два нидерландски и два от нашите - вече мога да спя спокойно, Балканския п-ов е защитен! Важното е да сме солидарни с НАТО и Бай Дончо - отвъдокеанския изкукуригал началник!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари