Три F-35 от Нидерландия ще пазят небето ни

0
Тези самолети ще имат право да извършват съвсем стандартни дейности по наблюдение
Тези самолети ще имат право да извършват съвсем стандартни дейности по наблюдение Снимка: NOVA, стоп кадър

"Войната не е причината за самолетите от Нидерландия, които ще охраняват българското небе"

Това каза министърът на отбраната Драгомир Заков пред журналисти в Народното събрание, предаде NOVA

"Това не е нищо ново. Ако проследите мои участия като посланик от преди два месеца, съм казал, че Нидерландия ще бъде със самолети за усилен Air policing след Испания. Това са дейности, които се планират предварително. Войната не е причината изцяло. Разбира се, несигурността в Европа е част от този елемент, който налага допълнително усилване на охраната на въздушното пространство с наши съюзници, но това са предварително планирани дейности", заяви министърът.

По думите му тези самолети ще имат право да извършват съвсем стандартни дейности по наблюдение. Той обясни, че сила може да се използва единствено и само от българските ВВС, и то с разрешение на министъра на отбраната.

"Те носят оръжие, но то е за самозащита. Могат да използват оръжие единствено и само като самозащита в случай на необходимост от интервенция, т.е. отбрана на българското въздушно пространство. Затова се използват български изтребители с разрешение на министъра на отбраната на България, т.е. в случая в момента съм аз", заяви още министърът.

Той уточни, че става въпрос аз самолети Ф-35, които са пето поколение самолети. "За първи път такъв самолет ще бъде разположен в региона. Това е изключителен шанс за Българските ВВС да се докоснат до подобно оборудване. Става дума за максимум 8 самолета. Първоначално ще дойдат три, ако се наложи по някакви причина, може да има редица причини, те могат да се увеличат, а тези 200 военнослужещи, които сте видели, са хората, които осигуряват тези самолети. Един самолет се нуждае от много сериозна поддръжка дори когато е на земята. Там има охрана, поддръжка ,ремонт. Това са тези до 200 военнослужещи. Те зависят от съответния брой самолети", каза още Заков.

Министърът на отбраната отговори и на въпрос доколко това няма да предизвика нечий гняв. "Усиленият Air policing е от 2016 г. насам. Аз не съм видял досега да има инцидент. В момента ние трябва да сме доволни, че това се случва в България, защото българските Въоръжени сили имат тази допълнителна помощ, а българските граждани следва да се чувстват много по-сигурни. Ф-35 е един изключителен самолет", каза още Заков.

Той обърна внимание, че в началото на април ще дойдат трите самолета. "Срокът, по принцип е дефиниран в решението, но може да бъде удължаван, може да бъде по-кратък. Планират се още дейности след това. Няма нищо извънредно", допълни министърът.

Той подчерта, че пряка военна заплаха за страната ни от войната в Украйна няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Все пак
    Три нидерладски самолета F-35 и три роти албански войници ще ни пазят. Добре , че имаме достатъчно генерали и полковници , че иначе съвсем ще го забелим.
  • -1
    2
    Бай Чеп
    На лица са "дефицити" в отбраната, които налагат да ни "пазят' чужди войски! БА не е в състояние да осъществява задълженията си по опазване суверенитета и териториалната цялост на държавата! Конституцията е суспендирана! Виновни няма! Иначе притежаваме предплатени самолети Ф-16 блок 70 с върховна стелт технология - никой не ги е виждал!
  • 0
    1
    Зевзек
    Нема нужда, да ни намажат с вазелин и да чекаме, и без това всите сме с глава в пясъка и оголен гъз
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари