Нидерландия ще се извини за робството по време на колониализма

0
Нидерландското правителство планира да отдели 27 милиона евро за откриване на музей на робството
Нидерландското правителство планира да отдели 27 милиона евро за откриване на музей на робството

Нидерландското правителство планира да отдели 27 милиона евро за откриване на музей на робството

Правителството на Нидерландия ще се извини по-късно тази година за ролята си за робството по време на колониалното минало на страната, каза днес министърът по въпросите на правната защита Франк Вервинд, цитиран от Ройтерс.

Вервинд потвърди медийна информация, че правителството планира официално извинение през декември, предаде БТА.

Това е "голям и прекрасен момент", каза той. Според него с извинението правителството ще "отвори страница към споделено бъдеще".

По информация на телевизия Ер Те Ел нидерландското правителство също така планира да отдели 200 милиона евро за фонд за насърчаване на осведомеността за ролята на колониалната сила за робството и 27 милиона евро за откриване на музей на робството.

Миналата година консултативна експертна група препоръча правителството да признае, че търговията с роби през Атлантическия океан между 17-и и 19-и век е представлявала престъпление срещу човечеството, и да се извини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари