Невиждана от 10 години снежна буря връхлетя Нидерландия

4

Вятърът достигна до 90 километра в час, има проблеми с жп транспорта, затворени са дори центровете COVID тестове

Холандия бе покрита с бяла покривка от първата голяма снежна буря, която връхлита страната от 10 години, нарушавайки железопътния и автомобилния трафик, докато студен фронт си проправя път в Северна Европа, съобщи АФП, предава bTV.

Влаковите услуги бяха засегнати от снега също и в съседна Германия, докато в Северно море Великобритания се готвеше за въздействието, което холандските метеоролози нарекоха Буря Дарси.

Условията са толкова тежки, че холандското правителство затвори всички центрове за тестване на коронавирус за няколко дни.

Холандската метеорологична агенция КНМИ обяви рядко предупреждение "червен код" за цялата страна за неделя, предупреждавайки за вятър до 90 километра в час и "силен студ".

Уебсайтът за прогнозиране на времето Weer.nl съобщи, че през нощта е измерена сила на вятъра 8 в комбинация със снеговалеж, като добави: „Това официално означава снежна буря у нас“.

Това е първата снежна буря от дълго време: последната снежна буря беше през януари 2010 г.“, казват холандските метеоролози.

Повечето части на страната бяха покрити със сняг между 5 и 10 сантиметра, но в някои области снегът се натрупа до 30 сантиметра, съобщи обществената телевизия НОС.

На шофьорите е препоръчано да избягват пътувания и има около 85 съобщения за излизане на автомобили от пътя.

В Холандия се очакват до 10 дни минусови дневни температури, което поражда надежди във феновете на кънките в страната, които са многобройни, че каналите ще замръзнат, за да се пързалят по тях.

Премиерът Марк Руте заяви, че пързаляне с кънки ще бъде разрешено, ако каналите замръзнат за първи път от 2019 г. насам, но предупреди холандците да спазват социално дистанциране и да се опитат да не паднат и да не се озоват във вече претоварените болници.

Белгия, която също е съседка на Холандия, получи само снежен прах, но очаква голям спад на температурите с напредването на седмицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари