Неуспял художник стана топ фалшификатор на паспорти

0
Чрез фирма в Гърция Владимир Петков е уреждал мигранти с документи за самоличност
Чрез фирма в Гърция Владимир Петков е уреждал мигранти с документи за самоличност Снимка: ОД на МВР-Шумен

33-годишният неуспял художник Владимир Петков стана един от най-талантливите фалшификатори. Изработените от него документи за самоличност са съвършени и дори полицията трудно ги различава от истинските.

Тези дни Шуменският районен съд му наложи най-тежката мярка за неотклонение - "Задържане под стража", защото е изготвял в продължение на половин година фалшиви паспорти и лични карти за българи и чужденци. Както и за държане на 2,5 кг марихуана

Владимир Петков е привлечен като обвиняем, защото е притежавал техника за предпечат, печат и производство на фалшификати с изключително прецизно качество, трудно различими от документите, издавани от МВР.

Една от водещите версии в започналото разследване е, че от услугите на "перфекциониста" основно са се възползвали мигранти и по-малко български граждани, които имат проблеми да се снабдят с лични карти по официален ред, научихме от криминалисти, пише 168 часа.

Комуникацията с клиентите била осъществявана по интернет, а фирма от Гърция им доставяла "документите". Ментетата са изработвани в апартамента на Петков в Шумен.

Фалшификаторът е завършил специалността"Педагогика на изобразителното изкуство" в Шуменския университет преди 10 години. Бащата и майката са известни художници, които редовно организират пленери, някои от които и международни. В проявите активно със свои творби се включвал и синът им Владимир, сподели пред "168 часа" художник.

"Бащата е най-добрият поет в нашата гилдия - каза още колегата на измамника. - Има издадени стихотворения. Член е на Дружеството на писателите в Шумен". Суперлативи не бяха спестени и по адрес на майката.

Сестрата била студентка в НАТФИЗ, специалност "Сценография".

"Шокиран съм от новината, че Владко е въртял бизнес с фалшиви документи. Доброто име, което си е изградило семейството с много труд, изведнъж той го съсипва с един удар. Кошмарна история", така преподавател в университета коментира "уменията" на своя бивш възпитаник.

Той го описва като не много добър студент. По думите му бил несериозен и нямал амбиции да се развива.

"Гледаше да се скатава, често отсъстваше от лекции - продължава преподавателят в катедра "Изобразително изкуство". - Имах чувството, че не се вълнува нито от графика, нито от живопис. Просто отбиване на номер, щом мама и тате са известни творци, да спазвам все пак семейната традиция."

Той беше категоричен, че дори да си бандит и да изготвяш фалшификати, пак се иска професионализъм и майсторлък.

"Дано Владко да си дава сметка, че с това деяние лепна черно петно върху имиджа на катедрата, откъдето са тръгнали и са се реализирали успешно много млади хора", заключава преподавателят.

Близки до семейството са убедени, че за незаконната дейност на Владимир не са знаели нито майка му, нито баща му.

"Сам си е боядисвал кориците за паспортите - заяви директорът на ОД на МВР Шумен ст.комисар Ялчън Расим. - Подготвял е страниците. Смесвал е четири вида боя. На пръв поглед самите документи имат много истинско излъчване. Не се различават от оригиналните. Много добър фалшификатор е."

По дирите му полицаите попадат случайно. По време на дежурство на 10 април, в района на бензиностанция на бул."Симеон Велики", те забелязват Владимир, който продължително време се суетял около автомобил "Фолксваген". Усъмнили се в поведението му, но изчакали.

Появил се мъж, на когото Владимир предал пакет Униформените извършили веднага проверка и пакетът се оказал добре опакована видеоигра. При разглобяването, между платките й откриват две лични карти и два международни паспорта.

"Ментетата бяха със съвършена изработка, трудно отличими от оригиналните", призна участник в акцията по задържането на художника фалшификатор.

Следват полицейски акции в двете "производствени бази" в Шумен и съседното село Салманово, където е семейната вила.

"Беше обособил истинско паспортно бюро", разказва директорът Расим.

Криминалистите намерили специализирана техника за предпечат и печат, както и над 100 бели пластики за производство на лични карти и свидетелства за управление на МПС, матрици, бои, мастила. Конфискувани са още три компютърни конфигурации, шест принтера, гравираща машина, иглен плотер, ламинатор и термоламиниращи фолиа с релефни мотиви.

Според ст. комисар Расим самата изработка на лични документи е със затворен цикъл – художникът си набавял лесно достъпни в интернет материали, разполагал е със софтуер за изцяло завършен цикъл на производство на три вида документи.

Владимир признал пред полицаите, че цената на една лична карта била 60 лв. Сто лева струвал задграничният паспорт. За тази престъпна дейност Владимир може да лежи 10 години в затвора.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари