Неук иманяр унищожи антика за стотици хиляди евро

0
Потрошиха съкровище на над 2500 годиниНеук иманяр унищожи антика за стотици хиляди евро
Потрошиха съкровище на над 2500 годиниНеук иманяр унищожи антика за стотици хиляди евро

Неук иманяр потроши древно съкровище - керамичен съд от 5-и век преди Христа, който открил при обход в историческа местност около хасковското село Сусам. При откопаването му от земята обаче уникалният „кратер“ - съд за разреждане на вино, е бил брутално изпотрошен, а впоследствие неумело залепен, пише "Монитор".

Неуката реставрация обаче повредила необратимо някои от уникалните рисунки, които превръщат керамичния съд в историческа ценност. Кратерът заедно с инструменти за копаене са били открити от полицията в личния фолксваген на Георги Тихлев от Сусам. Ценностите са били конфискувани, а Георги задържан.

33-годишният мъж бил запален по ценности и артефакти, които правел опити да пласира на колекционери на антики. Търсел обаче монети и метални изделия заради бързата им ликвидност. Сега обаче попаднал на керамичния съд. Заради липсата на знания не успял да оцени стойността му. 

Предметът е не само от дълбока древност, но и от периода на златния век на Атина от времето на Перикъл. Огледът от историци потвърди, че е правен в древна Гърция, а не е копие от съюзни и подчинени племена и народи. Оригинални кратери се откриват много рядко в гробниците на тракийските царе, и то само на някои от тях.

Съдът е изработен и по много древна техника - така наречената червенофигурна керамика, при която фонът е с черен цвят, а фигурите са оцветени в червено.

За сравнение такава е била техниката и върху керамичните съдове от древна Троя от XII век преди Христа, но материалът на кратера е бил много по-качествен. Цената му би могла да достигне до стотици хиляди евро за колекционерите, но в случая би била по-ниска заради нуждата от щателна реставрация след варварското изваждане от земята. Любопитното е, че арестуваният иманяр Георги Тихлев има съвсем легален и доходоносен бизнес - отглеждал над 100 крави в семейната си ферма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари