Нетаняху спечели изборите в Израел

0
Окончателните резултати от парламентарните избори в Израел на 2 март потвърждават победата с лека преднина на дясната партия "Ликуд" ("Съюз")
Окончателните резултати от парламентарните избори в Израел на 2 март потвърждават победата с лека преднина на дясната партия "Ликуд" ("Съюз") Снимка: БГНЕС

Окончателните резултати от парламентарните избори в Израел на 2 март потвърждават победата с лека преднина на дясната партия "Ликуд" ("Съюз") на премиера Бенямин Нетаняху, предадоха Франс прес, ДПА и БТА.

Президентът Реувен Ривлин има срок до вторник, за да реши кого да натовари със съставянето на ново правителство.

Съгласно изборните резултати, които бяха публикувани днес, партия "Ликуд" е получила 29,46% от гласовете и съответно е спечелила 36 места в 120-членния еднокамарен парламент, Кнесета. Със своите съюзници - ултраортодоксалните партии "Шас" (9 депутати) и "Обединен юдаизъм на Тората" (6 депутати), както и съюзът на крайнодесни партии "Ямина" ("Десница", 6 депутати) - блокът на Нетаняху разполага общо с 58 места в парламента, с три по-малко от необходимите, за да има мнозинство. Сега той се опитва да убеди депутати от опозицията да преминат на негова страна, отбелязва Франс прес.

Центристката коалиция "Синьо и бяло" на Бени Ганц е получила 26,59 процента от гласовете, тоест 33 депутатски места. Ганц изрази желание да формира правителство с подкрепата на Обединената листа на израелските араби, която постигна исторически резултат, като спечели 15 депутатски места.

Утре се очаква среща на Ганц с лидерите на Обединената листа.

Орли Леви-Абекасис, председателката на центристката партия "Гешер" ("Мост"), която е съюзник на "Синьо и бяло", обаче даде да се разбере, че няма да участва в правителство на Ганц, ако то има подкрепата на арабския блок. Съюзът на "Гешер" и левите партии "Авода" (Партията на труда) и "Мерец" ("Енергия") спечели общо седем депутатски места.

Остава да вземе решение светската националистическа партия "Израел бейтену" ("Нашият дом Израел") на Авигдор Либерман. Тя преговаря с Ганц, тъй като твърдо е решила да сложи край на ерата Нетаняху. На най-дълго управлявалия премиер в историята на Израел наскоро бяха повдигнати обвинения в корупция.

Президентът Реувен Ривлин отново призова за формиране на правителство на националното единство с редуване на Нетаняху и Ганц на премиерския пост. Той апелира за такъв вариант и след парламентарните избори през април и септември миналата година, които завършиха със сходни резултати и не излъчиха ясен победител.

Израелският президент ще проведе консултации с лидерите на парламентарно представените партии в неделя. След това ще трябва да реши дали да повери съставянето на новото правителство на Нетаняху, Ганц или евентуално на друг кандидат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари