Нещата, които никой не ви казва, преди да станете баща

1
Татковците също изпадат в депресия след раждането на бебето
Татковците също изпадат в депресия след раждането на бебето

Ролята на татковците често е определяна като второстепенна и по-скоро поддържаща, особено през първите месеци от живота на детето.

Всъщност бащинството също не е лека задача. Ето защо е добре бъдещите татковци да бъдат подготвени за някои подробности, които често им биват спестявани, преди детето да се появи на бял свят:

Физически, разбира се, да станеш баща не може да се сравнява с това, което преживява една жена, износвайки и раждайки дете, но свикването с новия живот и отговорностите на родител са еднакво трудни и за двамата. Повечето бащи вземат кратък отпуск по бащинство и се връщат на работа веднага след раждането на бебето.

Раждането наистина е нещо феноменално. Независимо дали е било лесно, трудно, бавно или много бързо, каквото и да е, то е абсолютно невероятно. Усещането, което получава таткото след като детето му се появи на бял свят, е истинско страхопочитания към жената, която е извършила това чудо.

Хората не говорят много за това какво е се случва с бащата по време на раждането, защото (съвсем правилно) истинският фокус е върху майката, но татковци, това наистина е момент, който никога няма да забравите.

Огромното напрежение и несигурност, което изпитват се смесват с желанието им да бъдат подкрепа за младата майка – всичко това понякога е наистина трудно за татковците. Тази тема не е широко обсъждана, но това не значи, че не съществува. Така, че татковци, знайте, че да се чувствате претоварени, от време на време, е напълно нормално, така че горе главата!

Макар да звучи преувеличено има голяма доза истината. Без значение колко е спокойно вашето бебе, сънят за двамата родители става по-кратък и значително по-спорадичен. Странно е, но ставате особено чувствителни към шумове, които приличат бебешки плач или движение. Може би това е своеобразен бащински инстинкт, но сънят ви няма да бъде същия, независимо дали бебето ви плаче или не. Добре е да свикнете с тази идея преди детето да се роди!

Хората неизбежно ще ви кажат, че "нещата няма да бъдат същите", но това, което хората не ви казват, е колко се променяте като човек. Приоритети ви стават много по-различни, начинът, по който възприемате света – всичко се променя и ви повлиява.

Промяната в настроения, чувството на умора са нещо нормално през първите дни след раждането. Постродилната депресия обаче е сериозен проблем, който кара младата майка да се чувства изтощена през цялото време.

Важно е таткото да бъде до жена си през цялото време, за да й помогне да излезе максимално бързо от това, като същевременно внимава и се грижи за себе си, тъй като младите татковци също могат да изпаднат в депресия.

Източник: Rozali.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари