Несебър е напът да изгуби статута си в ЮНЕСКО

1
Причината - 15 г. не се приема план за опазване на наследството на стария град
Причината - 15 г. не се приема план за опазване на наследството на стария град Снимка: bTV

Причината - 15 г. не се приема план за опазване на наследството на стария град

Съществува реална опасност Старият Несебър да загуби статута си на град, който е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. За това предупреди служебният министър на културата Велислав Минеков, предава bTV. Страната ни и Община Несебър не изпълняват препоръките на световната организация и вече 15 години не се приема план за опазване на наследството на старинния черноморски град.

Старият град на Несебър е единствения град у нас в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Ако не бъдат приети препоръките на ЮНЕСКО за опазване и управление, може да изгуби статута си.

Основно е планът за опазване и управление на Несебър, защото от 2009 година няма и нещата са критични. Възможно е в много скоро време Несебър ба се определи като т.нар. Застрашен статут, а след това да ни извадят изобщо от списъка на Световното културно наследство, което би било ужасяващ факт. Не е свързано само с чувството на срам, а щетите ще бъдат огромни. Ще доведе до икономически щети за туризма и невъзможност за съдействие от страна на ЮНЕСКО“, заяви служебният министър на културата Светослав Минеков.

Вече 15 години с колегите от общинската администрация се стремим да изпълняваме всички препоръки, всички изисквания на ЮНЕСКО и всичко това, което е правено относно съхранение и консервация на паметниците, го изпълняваме с огромна отговорност. Трябва да отговорим на всички тези предписания, за да може да запазим Несебър сред градовете на Световното културно наследство, каза кметът на Несебър Николай Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Ако не с е лъжа...
    Това не е ли периода на управление на ПП "ГЕРБ"......
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари