Неравностите по трасето "Русе - Каспичан" вече са отстранени

2
Линията между Русе и Каспичан не била включена в програма с европейско финансиране
Линията между Русе и Каспичан не била включена в програма с европейско финансиране

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ изпрати позиция до медиите, в която отговаря на информацията за трагичното състояние на жп релсите на железопътния път "Русе - Каспичан", които се намират на няколко километра от Хитрино - при гара Образцов чифлик.

Припомняме, че вече беше разпространено шокиращо видео, на което се ясно се вижда как влакът подскача по релсите.

"Експлоатацията на главния коловоз в гара Образцов чифлик през лятото на 2015 г., когато е заснет материалът, от съображение за сигурност на превозите, беше с ограничение на скоростта до 40 км/ч, поради предстоящия механизиран среден ремонт, който беше изпълнен няколко месеца по-късно. След ремонт по текущия път в гарата беше възстановена скоростта съгласно графика за движение на влаковете", пише в позицията на НКЖИ.

Според компанията "плавните двустранни неравности", които се виждат, също са премахнати чрез извършения механизиран среден ремонт. Като доказателство е приложено и видео.

От НКЖИ уточняват, че най-безспорното доказателство за състоянието на железния път са резултатите от обективния контрол на независима пътеизмервателна лаборатория. "Последното измерване на пътеизмерителна мотриса ЕМ 120, което беше извършено съвсем скоро – на 15.09.2016 г. и 16.09.2016 г., показва, че техническото състояние на железния път е оценено като отговарящо на изискването на нормативната уредба", уверяват още те.

По думите им субективният контрол, като допълващ за оценката на железния път, също допринася за осигуряване на достатъчно ниво на сигурност на превозите – след констатиране на неизправности те се отстраняват своевременно, а при необходимост се налага и временно ограничение на скоростта.

"Въпреки, че линията между Русе и Каспичан не е включена в програма с европейско финансиране, и въпреки ограничените финансови ресурси, с които разполага ДП НКЖИ, със собствени техника и средства само за последните 6 години (2011-2016) са изпълнени 82,016 км механизиран среден ремонт със смяна на елементи на горното строене. Това е почти 60 % от експлоатационната дължина на рамото РусеКаспичан", съобщават още от компанията. За същия период, със силите на механизираното поддържане, беше извършено укрепване по ниво и ос на 740 км, т.е. средно по 123 км на година.

НКЖИ уточнява, че в момента, по рамото Сеново – Самуил се извършва започналият тази година ремонт на 41 км железен път – подновяване между Сеново и Просторно, коловозът в гара Просторно, което вече е в ход, и механизиран среден ремонт на 32 км железен път между Просторно – Разград и Разград – Самуил.

През 2017 г. ще се извърши планиран механизиран среден ремонт в междугарието Плиска – Каспичан.

"Железопътната инфраструктура в страната отговаря на изискванията и нормите на безопасност. При всички случаи на влошаване на състоянието на железния път и съоръженията в дадени участъци от мрежата се приемат превантивни мерки по намаляване на скоростта на движение на влаковете до ниво, при което е гарантирана пълната безопасност на движението, а по приоритетност и финансови възможности се извършват аварийни и неотложни ремонти на участъците с най-влошени параметри", завършват от компанията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари