Неработен понеделник и режим на тока в Крим

0
Експертите призоваха жителите на Крим да заредят акумулаторите си
Експертите призоваха жителите на Крим да заредят акумулаторите си Снимка: Блиц

На Кримския полуостров в понеделник няма да се работи и ще продължи режимът на тока и водата, след обявеното извънредно положение заради взривени електрически далекопроводи на територията на украинската Херсонска област от неизвестни лица в съботната нощ.

По тях се доставя половината от нужната електроенергия за анексираната от Русия бивша украинска територия, предаде Блиц.

Решението за неработния ден е взето, тъй като правителството реши да затвори детските градини и училищата, както и да спре тролейбусите, за да може да се пести енергия в допълнение към обявения по-рано в неделя двучасов режим на тока и вода и призива на правителството гражданите да икономисват електроенергията.

Извънредната почивка обаче няма да важи за органите на изпълнителната власт на всички нива, социалните и аварийните служби, както и за комуналните услуги, заяви заместник- областния управител на Севастопол Александър Решетников.

Тъй като Крим може да осигури най-много половината от необходимата електроенергия от собствени източници, на полуострова електричеството ще бъде спирано на всеки два часа и съответно няма да има и вода. Това съобщи първият вицепремиер на кримското правителство Михаил Шеремет, който оглави комисията по преодоляването на извънредната ситуация.

Експертите призоваха жителите на Крим да заредят акумулаторите си, да се запасят с вода и да не включват ненужни електроуреди в часовете на най-голямо натоварване сутрин и вечер.

Режимът ще засегне около 1.9 млн. души в цял Крим, които останаха на тъмно в 00:22 часа, тъй като бяха прекъснати доставките на ток от Украйна, заради взривените две от четирите опори на далекопроводите.

След спирането на електроподаването във всички населени пунктове на анексирания от Русия полуостров Крим започна включването на резервните източници на електрозахранване.

Мястото на взривовете на територията на Украйна бе поставено под охраната на активисти на кримските татари и бойци на забранената в Русия организация "Десен сектор", които обаче пречеха на ремонтните екипи. В отговор към мястото на произшествието бяха изпратени специални части При сблъсъците няколко активисти получили контузии, а един полковник от милицията беше ранен с нож в гърба при опит да му бъде отнето оръжието, съобщи Илия Кива, ръководител на подразделението за борба с наркотиците на украинското вътрешно министерство, цитиран от ТАСС..

Няколко стотици активисти на националистически движения се събраха на митинг пред сградата на президентската администрация в Киев. Те протестираха заради действията на органите на реда в Херсонска област,.

Руската агенция припомня, че на 20 септември депутатите от Върховната Рада Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров, както и бившият вицепремиер на Крим, собственикът на телевизионния канал АТР Ленур Ислямов, започнаха продоволствена блокада на анексирания от Русия полуостров.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари