Непознат природен феномен у нас: Извор със синя вода

5
Дълбочината му достига 42 метра, а за синя цвят на водата има научно обяснение
Дълбочината му достига 42 метра, а за синя цвят на водата има научно обяснение Снимка: bTV

Извор „Главата“ е на територията на Златна Панега

Непознат природен феномен може да откриете само на 100 км от София. Там се намира намира най-големият карстов извор на Балканите, който се отличава с необичаен тюркоазен цвят, предава bTV 

Извор „Главата“ е на територията на Златна Панега. Почти непознат е за местните.

Дълбочината му достига 42 метра, а за синя цвят на водата има научно обяснение. То е в относително постоянната температура на водата. Тя е изворна и никога не замръзва – поддържа температура между 8° и 14° зиме и лете. На база на високия състав на кислород в извора живее бактерия, която създава сиво-синкав цвят.

Тюркоазените води на този извор тръгват от недрата на земята и преминават през пещери и карстови слоеве, за да излязат на повърхността.

А синята вода е вдъхновила много митове и легенди. Някога в центъра на този воден басейн се е намирал храм на Асклепий. Една от неговите жрици е най-вероятно кръстницата на село Златна Панега – Панегия.

Според проучванията целият район е в подводни тунели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Незнаещ местен
    Защо като пишете нещо, първо не го проверите? Дори името на извора сте сбъркали! Да не говорим за други от посочените твърдения. А колкото и да не ви се вярва, изворът, "почти непознат и за местните хора" ни е добре известен и посещаван.
  • 5
    1
    sAl
    Красиво е.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари