Непоказвани досега стенописи от Ивановските скални църкви отиват в Русенския музей

0
Находката е от 13-и век, а е открита едва преди 40 години
Находката е от 13-и век, а е открита едва преди 40 години

40 години след откриването им, стенописи част от Ивановските скални църкви се реставрират и ще видят бял свят в Историческия музей в Русе. Това каза директорът на музея Николай Ненов.

Стенописите са част от Затрупаната църква, която била срутена от земетресение преди столетия. Тя е част от Ивановските скални църкви, които са обект на ЮНЕСКО”, допълни той. По думите му находката е от 13-и век, а е открита едва преди 40 години от семейство Дживджанови, които били специалисти реставратори.

Те пренесли рисунките заедно с част от скалата в историческия музей, където до днес били съхранявани в дървени сандъци и били виждани едва от шепа историци.

След реконструкцията на музея решихме, че е крайно време да ги покажем на хората и след като Министерството на културата ни отпусна пари, това ще стане факт”, каза още Ненов. Стойността на проекта е 19 000 лева, а целта му е да се съхрани наследството ни.

Имаме едно ангелче херувимче с ореол и много хубави крила, което е част от живописна сцена. То може да се съедини в нова сцена, а може и да бъде изложено само. Засега е реставрирано, сложено е на нова основа, в рамка и пътува. Така мислим да направим и с останалите части от стенописа, които се реставрират във Велико Търново. Ще ги пренесем от каменната основа и ще ги направим достояние на хората", допълни той.

Източник: НОВИНАР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари