Необичайно топлото време върна първите пеликани в резервата "Сребърна"

0
Ранното завръщане на птиците в резервата е факт през последните години, коментират специалистите
Ранното завръщане на птиците в резервата е факт през последните години, коментират специалистите Снимка: TV+

Първите пеликани в резерват "Сребърна" вече пристигнаха - по-рано в сравнение с минали години

Причината за това е необичайно топлото време за сезона. В момента около 50 двойки от защитените птици вече са изградили гнезда. Ранното завръщане на птиците в резервата е факт през последните години, коментират специалистите пред TV+

Момчил Петров: "В миналото са пристигали в края на февруари, началото на март. Гнездовият сезон е започвал често пъти в средата и края на март, но през последните години, тъй като няма продължителни и студени зими, често наблюдаваме завръщане за гнездене през януари."

Силно зачервените гуши на пеликаните са знак за начало на размножителния период. Много от двойките вече имат яйца

"Инкубационният период, по литературни данни, е между 30 – 32-33 дни. Така че предполагаме, че някъде края на март, началото на април ще имаме потомство."

Миналата година, заради нападения от хищници, пеликаните градиха гнездата си в източните части на резервата. Това в значителна степен затрудняваше наблюдението им от туристите.

 "Тази годна виждаме, че отново са се завърнали на традиционното място. Предполагаме, че са преценили, че условията за тях са безопасни да гнездят отново там."

Елена Илиева: "Площадката където трябваше да се разполагат пеликаните, а миналата година ги нямаше, днес е отново пълна с пеликанчета. През следващите месеци очакваме да се случи любовния период и гостите, които ще дойдат да могат да ги видят."

Отскоро модерна техника за онлайн наблюдение на резервата позволява на туристите да се любуват на пеликаните в реално време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари