Ненужна показност по улица "Александровска" в Русе

29

В редакцията на Dunavmost.bg  получихме снимки от възмутени граждани на неправилно паркирани автомобили по пешеходната улица „Александровска“

Возилата почти всяка вечер стоят на паркинг точно пред т.нар. „Блок на борците“ на главната алея. Превозните средства са луксозни и доста скъпи. Бърз рейд в района показа, че според живеещите там и двата автомобила са притежание на един собственик. Значи човекът си е решил, че колите са му много хубави, за да ги остави без надзор нощем. Вместо да си наеме или закупи гараж, е по-удобно за него да си ги гледа през терасата.

Точно до автомобилите са поставени и знаци, които според Правилника за прилагане на закона за движение по пътищата забраняват не само паркиране, но и изобщо навлизане с превозно средство в пешеходен участък. Разбира се, изключения са предвидени. Ако собственикът е инвалид или живее в зоната за паркиране, откъдето има право само да премине, но не и да остави автомобила за престой.

Още един нормативен акт важи в случая. Справка в Наредба №18 на ОбС-Русе категорично регламентира начините на паркиране по главните улици на града: „Чл.23./1/ Забранява се паркирането на всички моторни превозни средства, съгласно чл.98 от ЗДП и в случаите:

                 1.Забранява се паркирането на всички моторни превозни средства по улиците на главната улична мрежа и по тези на второстепенната, които са маршрут на МГОТ, след поставяне на съответните забранителни знаци. Изключение за часова забрана се разрешава от кмета, след съгласуване с Комисията по организация и безопасност на движението.“

И тук възникват два въпроса – дали собственикът на луксозните возила се е възползвал от тази „вратичка“ в наредбата и има съгласието на местната администрация? Или просто е решил, че всичко му е позволено и може да си паркира  където и както си пожелае?

Отговорите и на двата въпроса няма да ви харесат.

Ако приемем, че притежателят на колите е наясно с нормативните уредби и е подал заявление за почасово паркиране с разрешение на общинските съветници, то той не нарушава закона. Но! Това автоматично означава, че всеки живущ в района може да си паркира на централната пешеходна улица с подаване на един документ до администрацията. И тогава вече ще настане истинска вакханалия с паркирането, тъй като всякакви автомобили ще „украсят“ улица „Александровска“.

Представете си на какво ще прилича централната градска част на града! Която е уж пешеходна зона!

Втората хипотеза е, че собственикът на двата луксозни автомобила е пълен непукист. Очевидно е заможен човек, съдейки по лустросаните возила, които малцина могат да си позволят в днешно време. Едва ли не знае, че не бива да престоява по главната улица, още повече, че паркира точно под знаците! Но пък късно вечер що да не си спре скъпарските коли пред входа? Явно няма кой да го спре….

Дори и да живеем на една крачка от алеята, нужно ли е да спираме така, че да пречим на пътникопотока?

Въпросът е принципен. Преди всичко морален.

Но някак си съвсем логично следват и още въпроси. Къде са органите на реда или общинската служба КООРС, които така чинно следят за неправилно паркирани автомобили през деня! Вероятно спят нощем. Но и тогава има нарушители. Както се вижда от снимките.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари