Нено Димов е първият министър, който преспива в ареста

0
Нено Димов бе отведен в ареста на 3-о районно управление, където бил настанен сам в килия
Нено Димов бе отведен в ареста на 3-о районно управление, където бил настанен сам в килия Снимка: Десислава Кулелиева / БНТ

Нено Димов е първият министър в демократичната история на България, който бе отведен за разпит директно от кабинета си и който ще преспи в ареста.

Министърът на околната среда и водите бе задържан за 24 часа в четвъртък по разследването на Специализираната прокуратура за водната криза в Перник. Очаква се Димов да бъде обвинен за безстопанственост и длъжностни престъпления заради източения яз. “Студена”. Прокурори, агенти на ДАНС и полицаи влязоха в екоминистерството сутринта в четвъртък. Бусът на държавното обвинение паркира на бул. “Мария Луиза” точно до служебния мерцедес на министър Нено Димов, пише 24 часа.

Разследващите влезли директно в неговия кабинет, където в продължение на няколко часа министърът е давал обяснения и е показвал документи Следователи му задавали въпроси за безводието в Перник, а полицаи и агенти на ДАНС търсили информация за вноса и търговията с отпадъци. Полицаи изнасяха папки с документи и информация от компютрите на служителите в министерството и ги товариха в буса за доказателства. Работата на чиновниците не беше нарушена и те влизаха и излизаха през цялото време.

Около 13:30 часа по обед Нено Димов излезе от главния вход на министерството под зоркия поглед на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев.

“Оказваме съдействие. Не съм задържан. Ще направя изявление, след като приключим”, лаконичен бе министърът. Изявлението обаче не се случи, защото няколко часа по-късно Димов беше задържан за 24 часа по Закона за МВР.

След като прокурор Кънев го вкара в микробуса, Нено Димов бил откаран от разследващия екип до дома му, където отново били извършени претърсвания. Оттам министърът бе отведен в Столичната дирекция на вътрешните работи за разпит.

По същото време в Националната следствена служба бяха разпитвани шефът на ВиК - Перник, Иван Витанов и уволнената областна управителка Ирена Соколова, която е шеф на Жени ГЕРБ и бивш народен представител в два парламента. Двамата бяха докарани по-рано през деня от Перник, където ги задържаха за разпити. По-късно вечерта след разпити Соколова и Витанов бяха пуснати да се приберат вкъщи. Потърсена от “24 часа”, Соколова не отговаряше на мобилния си телефон.

За разлика от тях Нено Димов бе отведен в ареста на 3-о районно управление, където бил настанен сам в килия, научи “24 часа”.

Разследването на водната криза в миньорския град се проведе паралелно в София и в Перник. Рано сутринта лично главният прокурор

Иван Гешев беше там, за да координира действията на следователите, инспекторите от антикорупционната комисия, МВР и ДАНС, които също са включени в акцията. Над 30 души бяха разпитани като свидетели по делото. Един от тях - прокуристът на ВиК - Перник, Камен Каменов престоя над 2 часа в националното следствие. “Бях разпитан за водната криза”, лаконичен бе Каменов на излизане около 18 ч.

Коли на полицията блокираха достъпа до сградата на ВиК- Перник, и на областната управа, където доскоро работеше Ирена Соколова. Претърсванията и изземванията на документи продължиха до късния следобед. Разследващите посетиха и домовете на Иван Витанов, шеф на водното дружество, и на Ирена Соколова. Витанов беше отстранен от зам.регионалния министър Николай Нанков още на 20 ноември. Оказа се, че оттогава той е изпълнявал функциите си и е ходил на работа. Трябвало е да бъде освободен в петък от насроченото общо събрание на ВиК - Перник. Ирена Соколова беше отстранена от поста областен управител на 4 декември. Като такъв тя беше председател на Асоциацията на ВиК дружествата.

“Проверяват се източването на язовира, ремонтът на язовирната стена.Положението сводата етрагично. Тукживеят хора смалки деца,възрастни хора... Прокуратурата осъзнава, че това е сериозен проблем за гражданите, и ние ще поемем своята отговорност, но не можем да пуснем водата. (Как живеят хората в Перник, виж на 4-а и 5-а стр.) Разговарях с кмета на Перник. Той се старае да реши проблема - направи ми добро впечатление, без да го познавам добре. Надявам се да има повече такива кметове”, каза Иван Гешев в Перник след началото на акцията по разследването на водната криза и след срещата си с градоначалника Станислав Владимиров, който също е подал сигнал в прокуратурата.

Разследването за водната криза в Перник започна първо в Перник по сигнал от граждани. Районната прокуратура направи проверка за действията на ВиК. Поискани са данни и от Общинския съвет, както и от Басейновата дирекция. Окръжната прокуратура изиска справки от МОСВ и МРРБ.

В хода на проверката Иван Витанов разказал, че през април 2019 г. е уведомил тогавашната кметица Вяра Церовска за проблема с водата в яз. “Студена”. Тя наредила вода да се ползва само за пиене. С контрола бил натоварен секретарят на общината. Проверката показала още, че ремонтът на язовирната стена трябвало да направи “Хидроконструкция - Хиделито/ХБМ - Карпи” - Румъния. Той бил на стойност 32 млн. лв. със заем от Световната банка, а възложител било регионалното министерство.

“До момента не е завършен” е изводът на прокурорите от Перник

Шефът на басейновата дирекция в града Радослав Георгиев пък твърдял, че през август 2015 г. в РИОСВ било внесено уведомление за извършване на оценка за въздействие върху околната среда от тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова. То се отнасяло за рехабилитацията на яз. “Студена”. Районната прокуратура обаче не е компетентна да проверява ремонтите, технологията на изпълнение, изпълнителите и подизпълнителите. Изводът от проверката на прокуратурата е, че “министрите на регионалното развитие и околната среда не са положили достатъчно грижи за повереното им имущество”. Затова последвали “щети, а и вреди за човешкото здраве”. В документа пише още, че има данни за безстопанственост и длъжностни престъпления, извършени от служители на МРРБ и МОСВ. Висшите чиновници обаче се разследват само от Специализираната прокуратура и затова материалите от проверките бяха изпратени там на 13 декември. От Перник в София е командирован и окръжният прокурор Николай Цветков, който е водил проверката още от началото.

За бездействия от висши чиновници на МОСВ и МРРБ стана ясно и от отговор на Комисията за енергийно и водно регулиране до омбудсмана Диана Ковачева, която ги попита за кризата с водата в Перник.

Иззеха документи и по разследването за боклуците от Италия

ДАНС и МВР са иззели документи по проверката за отпадъците, разпоредена в понеделник от главния прокурор Иван Гешев. Тя е за всички фирми, които имат лиценз да складират боклуци, как са получили разрешенията и дали има виновни длъжностни лица, които не са спазили Закона за управление на отпадъците и Закона за опазване на околната среда. И за двата отговаря министерството на Нено Димов. Повод за това станаха сигнали за нарушения, открити при съхранението и преработката на отпадъци в Плевен, Враца и в други градове. Проверката обаче е в начален етап за разлика от разследването за водната криза в Перник. През декември италианските карабинери заловиха влак с 815 тона отпадъци, подготвени за износ в България. Жп композицията от 17 вагона била засечена на гара близо до Милано. Според италианците боклукът бил превозван със съмнителни документи за пластмасови отпадъци. В действителност в балите имало смесени боклуци, материали от пластмаса, гума, тъкани и тетрапак. По данни от чужбина търговската им стойност е 130 000 евро.

Тепърва ще се разследва дали внесеният в България боклук има връзка с Ндрангета (италианската мафия от Калабрия). Седмица след задържането на влака с боклуците последваха 334 ареста в Италия, Германия и Швейцария.

Акцията бе наречена “Прераждане” и в нея са участвали 2500 полицаи.Сред задържаните имаше членове на клановете Манкузо и Лимбади, служители на държавната администрация, политици, адвокати, счетоводители.

Проверявана бе и българката Живка Димитрова, която по съобщения в медиите е била под домашен арест. Информацията бе потвърдена по-късно и от вътрешния министър Младен Маринов. Живка живеела в град Онофрио и държала кафене. Познавала се с един от заподозрените.У нас задържани няма

От МВР твърдят, че си взаимодействат с чуждите служби, но отказват подробности за операцията.

След сигнала за влака с боклука в Плевен бяха открити 9 т вносен отпадък за рециклиране. Разследването на окръжната прокуратура започна на 30 декември 2019 г. Оказа се, че той не е незаконен, а е внесен у нас с всички разрешителни. Според оповестените досега данни фирмата, собственик на отпадъците, имала регистрация, свързана с третиране на неопасни отпадъци на площадката в индустриалната зона на Плевен, но не и разрешение за изгаряне на отпадъци. Количествата, съхранявани на площадката, не надвишават разрешените количества и част от тях са балирани, показаха проверките досега.

Главният секретар на МВР съобщи, че депонираните отпадъци са внесени в България не с влак, а по море

Затова българските власти ще пратят допълнителни запитвания до Италия за боклука, ще искат и превод на документация. Досега у нас са направени няколко огледа и са разпитани свидетели, които имат отношение към вноса, съхранението и преработката на боклука.По друг сигнал на 4 януари екоинспектори и служители на ДАНС установиха, че на площадка във Враца има 50 тона негодни за употреба тонер касети - в насипно състояние и в бигбег чували. Те също са били внесени от Италия. Повечето от касетите са опаковани, но имало и в насипно състояние. Отпадъкът тръгнал към България като неопасен.

Според представените документи отпадъкът бил неопасен, но според регионалната инспекция по околната среда и водите ескладиран на нелицензирана площадка във Враца.

Служители от Враца твърдели, че вносителите са имали намерение да прератобват отпадъците, за да се отдели металът от тях, но това все още се проверява.

На собственика на незаконно складираните отпадъци ще бъде връчен акт за административно нарушение. По закон санкцията е от 7 до 20 хил. лева. Допълнително ще бъде издадено предписание тонер касетите да бъдат изнесени от площадката до месец. Според експертите вероятността почвата да бъде замърсена от касетите при валежи е малка, тъй като площадката, на която са складирани, е бетонирана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари